Vijesti
Britanski ministar: Škotski referendum o nezavisnosti ugrozio bi oporavak od COVID-a Očekuje se da će SNP pobijediti na izborima, a ako osvoji natpolovičnu većinu, pojačat će napore da održi još jedan referendum o nezavisnosti
#

Referendum o škotskoj nezavisnosti ugrozio bi britanski ekonomski oporavak od pandemije COVID-a 19, rekao je britanski ministar finansija Rishi Sunak u ponedjeljak, vodeći kampanju uoči parlamentarnih izbora u Škotskoj.

Škotska će glasati u četvrtak za svoj decentralizirani parlament, te se očekuje da će pobjeda Škotske nacionalne stranke (SNP) stvoriti veći pritisak za glasanje o nezavisnosti koje je dosad odbijala britanska vlada, prenosi Hina pozivajući se na Reuters.

U sklopu posjeta u ime Konzervativne stranke, koja dominira u britanskoj vladi no ima manji politički utjecaj od SNP-a, Sunak je naglasio potrebu da se završi rješavanje COVID-a 19 i počne obnavljati ekonomija.

“Postoji jasan rizik za taj zajednički cilj, a to je nesigurnost drugoga referenduma”, stoji u izjavi koju je podijelila Škotska konzervativna stranka.

Podjela zemlje u najgorem trenutku

“Nepotrebno bi podijelio našu zemlju u najgore moguće vrijeme”, dodaje se u izjavi.

Očekuje se da će SNP pobijediti na izborima, a ako osvoji natpolovičnu većinu, pojačat će napore da održi još jedan referendum o nezavisnosti.

Škotska je 2014. glasala za ostanak u Ujedinjenom Kraljevstvu.

SNP naglašava da svako novo glasanje treba pričekati nakon što pandemija bude gotova, a škotski parlament mora odlučiti o terminu.

Govoreći u ponedjeljak, čelnica SNP-a Nicola Sturgeon rekla je za televizijsku mrežu ITV: “Moramo strpljivo raditi na tome i postići podršku većine za neovisnost”, navodi se.

Škotski parlament samostalno odlučuje o nekim političkim područjima, no poštuje politiku koju su postavili britanska vlada i drugi.

Prema zakonu, da bi se legalno održao referendum, Škotska treba dopuštenje britanskog parlamenta, ali SNP bi svejedno mogao odlučiti da ga održi te prisiliti britansku vladu da ga sudski ospori.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.