-0.1 C
Sarajevo
20.04.2024

Od članstva u Evropskoj uniji Hrvatska u plusu čak 3,8 milijardi KM

Kao jedna od članica Evropske unije Hrvatska je od svog ulaska uplatila u zajednički proračun 5,2 milijardi KM. S jučerašnjim danom Hrvatska je u istom razdoblju iz EU primila blizu devet milijardi KM, čime je ostvarila plus od 3,8 milijardi KM, priopćilo je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU.

“Sa sve bržom i kvalitetnijom apsorpcijom EU sredstava dostupnih kroz fondove Evropske unije ta će razlika kontinuirano nastavljati rasti. Trenutno se u Hrvatskoj više od 80 posto svih javnih investicija i 8.306 privatnih poduzeća finansira nepovratnim sredstvima fondova Europske unije”, dodaje se u saopćenju.

Kada se govori o korištenju fondova Evropske unije, Hrvatskoj je na raspolaganju ukupno 10,7 milijardi eura, a u ovom trenutku ugovoreno je 66 posto alokacije, raspisano gotovo 85 posto konkursa, dok je korisnicima isplaćeno 21 posto dodijeljenih sredstava.

- OGLAS -

U svrhu postizanja privrednog i socijalnog rasta te razvoja Hrvatske na svim razinama, omogućeno je finansiranje velikih infrastrukturnih projekata iz područja saobraćaja, zdravstva, nauke, poduzetništva, očuvanja okoliša, kao što je izgradnja Pelješkog mosta, trenutno najvećeg i najvažnijeg projekta u Hrvatskoj, zatim razvoj Zračne luke Dubrovnik, nadogradnja i elektrifikacija postojeće željezničke pruge od značaja za međunarodni promet Vinkovci-Vukovar, modernizacija tramvajske infrastrukture na području grada Osijeka, ulaganje, opremanje i rekonstrukcija bolnica i domova zdravlja, izgradnja računarskog i podatkovnog oblaka, Istraživačko-edukacijski centar za zdravstvenu i medicinsku ekologiju i zaštitu od zračenja, izgradnja i obnova studentskih domova, izgradnja privrednih zona, Centar za upravljanje posjećivanjem Nacionalnog parka Krka, Arheološki park Vučedol itd.

“Opća privredna kretanja u Hrvatskoj od ulaska u Evropsku uniju pokazuju pozitivan smjer, tj. porast bruto domaćeg proizvoda (BDP), smanjenje nezaposlenosti, porast izvoza, pogotovo u Evropsku uniju kao rezultat bescarinskog pristupa jedinstvenom tržištu od 500 miliona stanovnika. Stabilno okruženje u okviru EU-a pogoduje i razvoju turizma kao iznimno značajnoj gospodarskoj grani. U pogledu fiskalne politike, učinjen je velik iskorak te su ostvareni značajni napori na području javnih finansija, a pritom su preokrenuti i trendovi koji su bili izrazito nepovoljni, uz brojne mogućnosti koje pružaju EU fondovi”, stoji u saopćenju Ministarstva.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA