2 C
Sarajevo
27.04.2024

Pokušaj falsificiranja činjenica: Danas sjednica tzv. Komisije za Sarajevo

Danas će u Narodnoj skupštini RS biti održana konstitutivna sjednica tzv. Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu u periodu od 1991. do 1995.

Bez sumnje, radi se o kopanju po bolnoj bh. prošlosti, i nastojanju da se falsificiraju i drugačijim prikažu već sudski utvrđene činjenice o ratnim dešavanjima u Sarajevu i Srebrenici.

Trn u oku

Komisije za Srebrenicu i Sarajevo formirane su 7. februara po nalogu Vlade RS-a, i njihov rad – rečeno je tada – „neće biti usmjeren ni protiv koga, već isključivo za utvrđivanje istine i jednakosti građana pred zakonom“.

- OGLAS -

No, toj istoj Vladi RS-a trn u oku bio je donedavno važeći Izvještaj Komisije o događajima u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995., kojeg je prvo usvojila 2004., a potom i odbacila prošle godine. Razlog nije potrebno previše obrazlagati – tim dokumentom utvrđeno je da se u Srebrenici dogodio genocid.

– Ove komisije formiraju se prije svega zbog jačanja povjerenja i tolerancije među narodima u BiH, konačnog pomirenja i suživota sadašnjih i budućih generacija – kazao je ministar pravde RS-a Anton Kasipović.

Cilj ovih međunarodnih „nezavisnih“ tijela, barem prema tvrdnjama vlasti u RS-u, je utvrditi pravu istinu šta se za vrijeme posljednjeg rata dešavalo u srebreničkoj regiji i glavnom gradu BiH.

No, nameće se jedno logično pitanje: Može li istina biti istinitija ili drugačija od one kakvu su već utvrdile relevantne svjetske pravosudne institucije kakva jeste ona s adresom u Hagu – Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju i Međunarodni sud pravde.

Na čelu komisija su Gideon Grajf (Srebrenica) i Rafael Izraeli (Sarajevo).

Osim Grajfa, u komisiji su i Adenrele Šinaba, Juki Osa, Rodžer Bajard, Zeng Ji, Đuzepe Zakarija, Markus Goldbah, Lavrens Armand Frenč i Marija Đurić. U drugoj su Volter Manošek, Lavrens Armand Frenč, Darko Tanasković, Đuzepe Zakarija, Viktor Bezručenko i Patrik Bario.

Brojne osude

Formiranje ovih tijela naišlo je na brojne osude domaće, kao i međunarodne javnosti. Reagovale su redom ambasade, Ured visokog predstavnika (OHR), analitičari, stručnjaci, političari, žrtve…

Iz OHR-a su, na upit Vijesti.ba, podsjetili da je Upravni odbor Vijeća za provedbu mira još u decembru 2018. osudio odbacivanje izvještaja RS-a o Srebrenici iz 2004. godine od strane NSRS i formiranje novih komisija za istraživanje ratnih dešavanja u Srebrenici i Sarajevu.

„Upravni odbor Vijeća za provedbu mira je također ponovio da su međunarodni i nacionalni sudovi dešavanja u Srebrenici između 10. i 19. jula 1995. decidirano okarakterizirali kao genocid“, istakli su u OHR-u.

U svom reagovanju, iz Ambasade SAD-a u BiH, također su potcrtali da su Međunarodni sud pravde i Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju zaključili da je u Srebrenici počinjen genocid.

„Potrebno je da svi poštuju ove sudske odluke, hrabro se suoče s prošlošću i prihvate istinu, bez obzira koliko je ona bolna. Mi podržavamo izjavu Vijeća za implementaciju mira iz decembra 2018., koja je osudila zaključak NSRS o odbacivanju izvještaja iz 2004. Formiranje nove komisije za Srebrenicu ne služi priznavanju istine ili promovisanju pomirenja. Kao najveći masakar počinjen u Evropi nakon Drugog svjetskog rata i zločin protiv cjelokupnog čovječanstva, genocid u Srebrenici se nikada ne smije zaboraviti i nikada se ne smije minimizirati. Isto vrijedi za sve zločine počinjene tokom rata u BiH. Bez obzira na etničku pripadnost, sve žrtve rata zaslužuju da se pronađe istina i zadovolji pravda“, naveli su iz Ambasade SAD-a.

Oglasili su se i iz Ambasade Italije, u kojoj su se striktno ogradili od imenovanja njihovog državljanina Đuzepea Zakarije za člana obje komisije, dodajući kako se radi o samostalnoj odluci Vlade RS-a, za koju su saznali iz lokalnih medija.

„U vezi s tim, prigodno je precizirati da italijanska Vlada apsolutno nije bila uključena u ovo imenovanje”, rekli su za Vijesti.ba u italijanskoj Ambasadi.

Podsjetili su da je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju u godinama svoga rada obavio posao od fundamentalnog značaja u korist pravde i borbe protiv nekažnjivosti.

“Italija je uvijek poštivala odluke Suda i podržavala njegove aktivnosti i kroz učešće eminentnih sudija, koji su u određenim fazama rada i predsjedavali sudom, kao što su Antonio Kaseze i Fausto Pokar. Nadamo se da međunarodna pravda i odluke Tribunala mogu biti osnova za jačanje odnosa između zajednica pogođenih tragičnim događajima devedesetih godina, u pogledu regionalne i evropske integracije, koju Italija promovira sa čvrstim ubjeđenjem i sa potpunom predanošću pristupanju zapadnog Balkana EU. To je također strateški cilj za prevazilaženje svakog naslijeđa tragične prošlosti u regionu, jedne evolucije od fundamentalnog značaja koja se treba sprovoditi u duhu pomirenja i pune saradnje između svih aktera na ovom području, počevši od sudski dokazanih činjenica”, dodaje se u odgovoru Ambasade Italije u našoj zemlji.
 
Nasuprot Italijanima, u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta, ili barem njihove diplomate koje svoj hljeb zarađuju u BiH, relevantnom stranom za imenovanje njihovog državljanina Zeng Jia kao člana Komisije za Srebrenicu smatraju Republiku Srpsku.

“Nominaciju je obavila relevantna strana, a mi za to nismo ni znali”, navodi se u kratkom dopisu Ambasade Kine u BiH za Vijesti.ba, na koji smo čekali desetak dana.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA