20.5 C
Sarajevo
29.03.2024

Sinanoglu: Migrantska kriza ne smije biti problem USK-a, država mora reagovati

Rezidentna koordinatorica UN-a u BiH Sezin Sinanoglu prilikom današnje posjete Unsko-sanskom kantonu (USK) poručila je kako migrantska kriza ne smije biti samo problem ovog kantona, te da je neophodna reakcija i pomoć države.

“S kantonalnim premijerom sam razgovarala o aspektima trenutne situacije na području Unsko-sanskog kantona, odnosno o neka dva glavna segmenta. Tražimo rješenja kako pomoći ljudima u nevolji, naročito ranjivim kategorijama ove populacije. Zajednički tragamo za najboljim načinima zaštite porodica s djecom i maloljetnika bez pratnje. Drugi aspekt je sigurno i pomoć lokalnom stanovništvu, koje se suočava s brojnim novim izazovima i problemima. Zato se moram zahvaliti građanima i vlastima USK, koji su se prilično dobro organizovali i pomogli migrantima i izbjeglicama, međutim oni ne smiju biti prepušteni sami sebi, država mora preuzeti odgovornost”, dodala je Sinanoglu.

Premijer USK Mustafa Ružnić istakao je neophodnost podrške i angažmana međunarodnih organizacija u ovoj situaciji.

- OGLAS -

“Bez te podrške vjerovatno bismo bili u bezizlaznoj situaciji. Naravno, ponovili smo zajednički stav da država mora podhitno preuzeti kontrolu i nadzor nad migrantskom krizom na području kantona. Pokušavamo intenzivirati taj pritisak, jer sve informacije pokazuju da ćemo se u aprilu i maju suočiti s novim migrantskim valom. Zaista se nadamo da neće sve ostati na usmenim obećanjima kazao je Ružnić.

Na današnjem sastanku predstavnika UN-a u BiH i Vlade Unsko-sanskog kantona razgovaralo se i o dosadašnjim realiziranim projektima u lokalnim zajednicama, te načinima zajedničkog djelovanja u narednom periodu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA