Vijesti
Broj mrtvih od koronavirusa u Njemačkoj prešao 10.000, Češka i Belgija imaju najbrži rast novozaraženih u Europi Broj mrtvih u Njemačkoj koji se dovodi u vezu s pandemijom prešao je 10.000 u subotu.
#

Njemačka je zabilježila više od 50 slučajeva koronavirusa na 100.000 stanovnika u zadnjih sedam dana, a broj mrtvih je prešao 10.000, priopćio je Institut Robert Koch u subotu, u jeku sve glasnijih poziva na promjenu pristupa u vrijeme dok broj zaraženih u Europi nastavlja rasti. Institut je potvrdio 14.714 novih slučajeva, novi dnevni rekord, iako se vjeruje da bi subotnji broj mogao biti prenapuhan zbog tehničke pogreške ranije ove sedmice. 

Broj mrtvih u Njemačkoj koji se dovodi u vezu s pandemijom prešao je 10.000 u subotu. Oštrije mjere već su uvedenen na lokalnoj razini zbog rasta broja zaraženih, uključujući ograničavanje javnih okupljanja. Sve su glasniji pozivi da se Njemačka vrati na sveobuhvatna ograničenja koja su bila nametnuta nakon izbijanja pandemije.

U Berlinu, trenutačno jednom od žarišta virusa, nove mjere stupile su na snagu u subotu. Maske se moraju nositi u trgovinama i na deset posebice prometnih ulica, u trgovačkim centrima i redovima. Oko tisuću policajaca bit će raspoređeno tijekom vikenda kako bi nadzirali provođenje strožih pravila.

Situacija nije dobra ni u Češkoj, koja je suočena s najbržim širenjem zaraze u Europi. U zadnja 24 sata u Češkoj je zabilježeno 15.252 slučaja koronavirusa, najviši dnevni broj. Ukupan broj slučajeva porastao je na 238.323 u toj zemlji sa 10,7 miliona stanovnika. Umrlo je još 126 ljudi tako da ih je sada ukupno 1971.

Slovačka je u subotu izvijestila o 2890 novih slučajeva koronavirusa u zadnja 24 sata, što je dosad najveći broj u toj zemlji koja je pokrenula eksperimentalni program testiranja. Zemlja s  5,5 milion stanovnika ima 159 smrtnih slučajeva koji se povezuju s covidom-19 od početka pandemije.

Tisuće Slovaka u napogođenijim područjima zemlje stajale su u redovima u petak kako bi se testirali, sudjelujući u pilot programu koji bi se mogao proširiti na cijelu zemlju. Teško pogođođena Belgija je u subotu potvrdila rekordnih 15.432 novih slučajeva u zadnja 24 sata, javila je novinska agencija Belga. Ovo je treći put u tjedan dana da je Belgija, koja ima 11,5 milijuna stanovnika, postavila novi dnevni rekord broja slučajeva.

Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) izvijestio je u petak da Belgija ima oko 1020 novih infekcija na 100.000 stanovnika u zadnjih 14 dana. Belgija je trenutno među najpogođenijim zemljama u Europi. Vlada je naredila zatvaranje pubova i restorana u pokušaju kontroliranja širenja virusa, zajedno s policijskim satom i ograničenjima okupljanja. Svi koji mogu rade od kuće.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.