17.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Wigemark: Što prije formirati Vijeće ministara i Vladu FBiH

Specijalni predstavnik EU za BiH Lars Gunar Wigemark izjavio je da vlast u BiH mora što prije da bude formirana.
Wigemark ističe da ni za zemlju ni za građane nije dobro što vlast još nije konstituisana, te dodaje da je normalno da se u demokratskom društvu uspostavljaju koalicije, koje su apsolutna nužnost u zemljama kao što je BiH, gdje nema ni jednog političkog subjekta koji može sam formirati vlast.

– Dakle, potrebna je koalicija i zato je potreban kompromis. Mi smo jasno više puta isticali svim strankama da treba da odustanu od uslovljavanja i da se fokusiraju na ono oko čega se mogu složiti – rekao je Wigemark za Euroblic.

On smatra bi u ovom trenutku najbolja tema za to bila evropske integracije, podsjetivši da je izašlo mišljenje Evrope komisije.

- OGLAS -

– Sada je prava prilika da pokažete svoju ozbiljnost prema EU, odnosno našim zemljama članicama, koje će čitati ni razmatrati to mišljenje i na osnovu njega pripremati formalne zaključke. Te zaključke okčekujemo do kraja ove godine, možda i u septembru ili oktobru, tako da se vlasti u BiH, prije svega Vijeće ministara, ali i federalna vlada moraju formirati – naveo je Wigemark.

On smatra da tačka iz Izvještaja koji se odnosi na prenos nadležnosti ne znači da će doći do slabljenja entiteta na uštrb BiH i da ne vidi da će se na neki značajniji način mijenjati dejtonsko uređenje BiH.

Wigemark je naveo da se mišljenje Evropske komisije u prvom redu refereira na izborni proces, te na mehanizam koordinacije.

– Vrlo jasno se navodi potreba jačanja mehanizma koordinacije na svim nivoima vlasti. Morate imati ministre svih nivoa vlasti, kako najviših, tako i najnižih, koji će se okupljati, razgovarati o pitanjima EU i pronalaziti zajedničke stavove, a potom ih prezentovati. To je možda taj politički nivo mehanizma koordinacije koji nije dovoljano iskorišten – rekao je Wigemark.

On je naglasio da se mora razmišljati o drugačijem sistemu od sadašnjeg, gdje propisi moraju važiti za cijelu BiH i gdje ne može jedan entitet usvojiti neko pravilo, a drugi entitet reći da ga neće usvojiti.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA