Vijesti
Broj žrtava zemljotresa u Afganistanu dostigao 1.500, talibani traže pomoć Broj žrtava zemljotresa koji je pogodio istok Afganistana dostigao je 1.500, povrijeđeno je više od 2.000 ljudi, a nije poznato koliko ih je ostalo ispod ruševina, javila je "Al Jazeera", pozivajući se na talibanske izvore.

U području epicentra zemljotresa uništena su cijela sela, putevi, dalekovodi, kao i mreže telekomunikacije.

Talibani su pozvali na međunarodnu podršku, jer se zemlja suočava s posljedicama razornog zemljotresa magnitude 6,1 koji je jučer pogodio Afganistan. Jugoistočna pokrajina Paktika najteže je pogođena i UN radi sve kako bi osigurali smještaj i pomoć u hrani za stanovnike pogođene zemljotresom.

Jaka kiša i nedostatak sredstava ometaju spasilačke napore, javlja BBC. 

Preživjeli i spasioci ispričali su BBC-u o selima koja su potpuno uništena u blizini epicentra zemljotresa, o uništenim cestama i dalekovodima, te o strahu da će broj poginulih još rasti.

Najsmrtonosniji zemljotres koji je pogodio zemlju u dva desetljeća veliki je izazov za talibane, islamistički pokret koji se prošle godine vratio na vlast nakon pada vlade koju je  podržavao Zapad.

Zemljotres se dogodio oko 44 km od grada Khost, a osjetio se čak i u Pakistanu i Indiji.

Afganistan se i prije zemljotresa nalazio usred humanitarne i ekonomske krize, a Abdul Qahar Balkhi, visoki talibanski dužnosnik, rekao je da vlada "finansijski nije u mogućnosti pomoći ljudima u mjeri u kojoj je to potrebno".

- Humanitarne agencije, susjedne zemlje i svjetske sile su odmah pritekle u pomoć - rekao je, ali je dodao da pomoć treba u velikoj mjeri povećati zbog jačine zemljotresa kakav se nije dogodio desetljećima.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.