Vijesti
Bugarska: Stranka bivšeg premijera Borisova pobjednica izbora Stranka desnog centra GERB bivšega premijera Bojka Borisova pobijedila je u nedjelju na parlamentarnim izborima u Bugarskoj sa 25,4 glasova.
#

Stranka desnog centra GERB bivšega premijera Bojka Borisova pobijedila je u nedjelju na parlamentarnim izborima u Bugarskoj sa 25,4 glasova, pokazuju u ponedjeljak rezultati 99 posto prebrojanih glasačkih listića, javlja Hina.

Centristička antikorupcijska stranka Nastavljamo promjenu na drugom je mjestu s 20, 2 posto glasova, na četvrtim nacionalnim izborima u toj državi članici Evropske unije u manje od dvije godine.

Konačni službeni rezultati u kojima će biti uključeni i glasački listići iz inostranstva očekuju se u četvrtak.

Bugari su u nedjelju glasali na četvrtim nacionalnim izborima u manje u dvije godine, s malom nadom u pojavu stabilne vlade zbog dubokih podjela unutar političke elite u pogledu toga kako riješiti ukorijenjenu korupciju.

Baš kao i prošle godine očekuje se da će Borisov (63), koji je obećao donijeti stabilnost i biti “jači od kaosa”, imati problema naći koalicijske partnere među glavnim suparnicima koji ga optužuju da je dopustio jačanje korupcije za vrijeme svoje desetogodišnje vladavine koja je završila 2021.

Sastavljanje vlade biće teško

Dugotrajna politička previranja prijete potkopati bugarske težnje za priključenjem eurozoni 2024. u jeku dvoznamenkaste inflacije i visokih cijena energije i mogla bi voditi ublažavanju stava Sofije prema ruskom ratu u Ukrajini.

Ne uspije li se formirati funkcionalna vlada, država članica EU-a i NATO-a bila bi prepuštena privremenoj administraciji koju bi imenovao Rusiji prijateljski nastrojeni predsjednik Rumen Radev.

Međutim, analitičari kažu da bi političke stranke, svjesne ekonomskih rizika zbog rata u Ukrajini, teške zime zbog energetske krize i frustracije birača političkom nestabilnošću, mogle odbaciti razlike među sobom i odlučiti se za tehnokratsku vladu.

“Sastavljanje vlade bit će teško i zahtijevat će ozbiljne kompromise”, rekao je Daniel Smilov, politički analitičar Centra za liberalne strategije.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.