7.7 C
Sarajevo
19.04.2024

UN osuđuju granatiranje stambenih kvartova u Tripoliju

Ispaljivanje raketa i minobacačkih granata na stambene kvartove Tripolija “potpuno je neprihvatljivo po bilo kakvim mjerilima”, izjavio je portparol UN-a.

– Ujedinjene nacije duboko su zbrinute kontinuiranim izvještajima o neselektivnim granatiranjima civilnih kvartova u Tripoliju – izjavio je Stephane Dujarric, portparol generalnog sekretara UN-a Antonia Guterresa.

Dujarric je naglasio potrebu za zaštitom civila i odobrenjem hitnog i bezuslovnog pristupa za humanitarne partnere.

- OGLAS -

– Naše kolege tvrde da se humanitarna situacija u Tripoliju nastavlja pogoršavati, uz teške borbe koje se vode u gradu, uključujuči i neke gusto naseljene kvartove – kazao je portparol.

Civili u kvartovima pogođenim sukobima suočeni su s prekidom snabdijevanja strujom i nestašicama vode kao rezultatom oštećene infrastrukture, dok je pristup osnovnim potrepštinama kao što su hrana, lijekovi i gorivo skoro onemogućen, izjavio je Dujarric.

UN-ova agencija za migracije izvijestila je da je skoro 39.000 ljudi raseljeno iz svojih domova.

Humanitarni partneri evakuirali su 655 izbjeglica i migranata iz prihvatnog centra Qasr Bin Ghashir, saopćio je Dujarric. Dodao je da je više od 3.000 izbjeglica i migranata ostalo blokirano u sedam prihvatnih centara u okolini Tripolija nakon što su im propali pokušaji da se domognu Evrope preko Mediteranskog mora i pritvoreni su u Libiji.

Tripoli razdire oružani sukob između vojske sa sjedištem na istoku zemlje pod komandom Khalife Haftara, koja je od početka aprila pokrenula kampanju na preuzimanju prijestonice, i vladnih snaga koje uživaju podršku UN-a.

Misija UN-a u Libiji ostaje u kontaktu sa svim stranama u pokušaju da se dogovori prekid neprijateljstava ili barem humanitarna pauza, zaključio je Dujarric, prenosi Xinhua.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA