Vijesti
Česi se gozbom oprostili od korone: "Poruka svijetu da se ne plašimo" (FOTO) Organizaciju gozbe pomogla je i opština Prag 1 na čijoj teritoriji je drevni Karlov most a podržao je kao manifestaciju obnavljanja povjerenja među ljudima i grad Prag i gradonačelnik Zdenjek Hžib.

Gozbom za 2.000 ljudi za stolom dugim pola kilometra preko Vltave na starom Karlovom mostu u Pragu Česi večeras uz pjesmu i ples slave simobolični ispraćaj virusa korona i restrikcija zbog pandemije, koje će od 1. jula ostati djelimično samo u lokalnom žarištu u rudarskom regionu oko Karvine na istoku Češke.

Za dugi sto Pražani i turisti mogu da zasjednu od 18 do 22 sata, pod uslovom da donesu neko jelo i piće ali zbog velikog interesovanja morali su unapred da se registruju na internetu a svega nekoliko mjesta ostavljeno je slučajnim prolaznicima.

"Ispecite kuglof, pripremite mini sendviče, donesite ruže za vaze. Ili samo u radnji kupite grožđe. Radi se o povjerenju da će svako donijeti nešto", pozvao je umjetnik i vlasnik kafića Ondžej Kobza Pražane i turiste da dođu večeras na susjedsku proslavu završetka restriktivnih mjera zbog COVID19 poslije duga tri ipo meseca.

Kobza, poznat Pražanim i turistima po projektu Klaviri na ulici, objasnio je da je želio da iskoristi trenutak kada na jednom od najprometnijih spomenika u Pragu, Karlovom mostu, nema masa turista i da ga na neki način vrati žiteljima grada.

"Ovo je simbolični ispraćaj restrikcija zbog epidemije virusa korona i proslava početka ljeta. Ovo je poruka svijetu da se ne plašimo da se susrećemo", kazao je danas Kobza na početku gozbe na Karlovom mostu.

Organizaciju gozbe pomogla je i opština Prag 1 na čijoj teritoriji je drevni Karlov most a podržao je kao manifestaciju obnavljanja povjerenja među ljudima i grad Prag i gradonačelnik Zdenjek Hžib.

"Odliv turista iz Praga ima sada i pozitivan efekat da grad služi ponovo prvobitnoj namjeni - dakle da u njemu provode zajedno vrijeme prije svega žitelji grada. U glavnoj turističkoj sezoni ovako nešto bilo bi praktično neizvodljivo", kazao je gradonačelnik Hžib.

Gozba za dugim stolom preko Vltave u Pragu se neće ponoviti ali Kobza bi želio da se ovakva susiedska okupljanja organizuju i u drugim gradovima koji imaju stare mostove, kao recimo u gradu Pisek koji takođe ima znameniti stari kameni most.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.