5.5 C
Sarajevo
28.03.2024

Hrvatska pravi trajno odlagalište nuklearnog otpada nadomak Novog Grada

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS godinama upozorava, i pokušava da ukaže, na brojne nelogičnosti i nepoštovanje međunarodnih sporazuma kada je Trgovska gora u pitanju. Itekako imaju veze s tim, bez obzira što je riječ o Hrvatskoj, jer odlagalište radioaktivnog otpada može da ugrozi izvorišta pitke vode i rijeku Unu na teritoriji RS.

Pomoćnik ministra za zaštitu životne sredine RS, Svjetlana Radusin rekla je za ATV da je ministarstvo preko medija saznalo da Hrvatska nešto radi.

– Posljednja vijest je iz novembra prošle godine, kada smo sa portala i iz njihovih vijesti saznali da je usvojen Nacionalni plan i u njemu je rečeno da je Trgovska gora potencijalna lokacija za odlaganje radioaktivnog otpada, te da će se pristupiti sprovođenju izrade uticaja na životnu sredinu. To je postupak u koji bi se mi mogli eventualno uključiti, ali ovo su nove vijesti, koje mi danas saznajemo iz medija – rekla je Radusinova.

- OGLAS -

Ona dodaje da je ovo proces koji traje dosta dugo i da se godinama “bore” sa Hrvatskom protiv ove lokacije za odlaganje radioaktivnog otpada.

– Možemo da tražimo zvaničnu informacije od Hrvatske, ali ne mogu da kažem da ćemo je dobiti, kao što ih ni do sada nikad nismo dobili. Mi smo se Republici Hrvatskoj obraćali mnogo puta, dali primjedbe na njihov Nacionalni plan, međutim nikad nismo dobili nikakav zvaničan odgovor. Ono što smo pročitali na njihovim portalima je da ni jedna primjedba RS na taj njihov Nacionalni plan nije usvojena i da su sve naše primjedbe okarekterisali kao neadekvatne – kaže Radusinova za ATV.

Ona ističe i da je izostala prava reakcija sa nivoa zajedničkih institucija u Sarajevu, prenose Vijesti.ba. 

– Mi smo radili u proteklom periodu, Narodna skupština Republike Srpske je usvojila Rezoluciju o protivljenju izgradnje ovog odlagališta, mi smo inicirali i da Parlamentarna skupština usvoji takvu rezoluciju, da se BiH protivi izgradnji odlagališta na toj lokaciji. Mislim da su zajednički organi zatajili. Ovo nije problem samo RS već i cijele BiH. Tu se radi o veoma opasnom odlagalištu. Tu neće biti samo skladištenje, kako su iz Republike Hrvatske u početku govorili, već će to biti trajno odlagalište radioaktivnog otpada u narednom periodu. Sad radioaktivnog, a kasnije i iz nuklearke, jer Hrvatska mora da do kraja 2023. godine preuzme polovinu otpada iz nuklearne elektrane Krško – pojašnjava Radusinova.

Ona dodaje da odlaganje otpada na Trgovinskoj gori najviše može da ima posljedica po život i zdravlje ljudi, kao i po životnu sredinu

– Ta lokacija nije nimalo bezbjedna za odlaganje nuklearnog otpada. Podaci pokazuju da se radi o trusnom području, propusnom zemljištu, isprepletenim vodenim tokovima, tako da to može da ima velike i dalekosežne posljedice – rekla je Radusinova.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA