9 C
Sarajevo
24.04.2024

Nikšić: BH blok neće pregovarati o vlasti dok se okonča popuna Doma naroda PFBiH

– Ono što je evidentno iz ovakvih susreta, a BH blok je i ranije razgovarao i s pojedinačnim akterima i da se na određeni način kristališu dva bloka na nivou BiH. To je jedan BH blok naš blok koji broji 25% glasova, odnosno članova Državnog parlamenta. S druge strane kristalisao se blok SDA, HDZ, SNSD. Ono što je prioritet Naše stranke, a nadam se i BH bloka, tamo gdje učestvuju u vlasti odnosno u formiranju vlasti da se izbjegnu oni destruktivni faktori za BiH kakvim smatramo SNSD i HDZ. Jasno je da postoje dva različita koncepta BiH i da ta dva koncepta na neki način isključuju jedan drugi.

Nermin Nikšić, predsjednik Socijaldemokratske partije BiH istakao je da je BH blok u ime deset zastupnika iz PD PS BiH prisustvovao konsultacijama.

– U načelu smo upoznati s tim da postoji parlamentarna većina koja je demonstrirana prilikom izglasavanja Kolegija PD PS BiH, te o nekim principima o kojima kao buduća vlast žele da vode računa. Sa svoje strane mi smo istakli da nam je jasno da postoji ta parlamentarna većina i što nam je demonstrirano i da BH blok ne želi razgovarati o konstituisanju Vijeća ministara dok se ne okonča pitanje popune Doma naroda Parlamenta FBiH. Nije važna samo odluka s aspekta popunjavanja Kluba Bošnjaka, Kluba Hrvata i Kluba Ostalih već i Klub delegata Srba jer je poznato da u kantonalnim skupštinama nema dovoljan broj izabranih zastupnika koji bi mogli na odgovarajući način popuniti klub delegata iz reda srpskog naroda. Tek nakon okončanja popune i konstituisanja Doma naroda PFBiH i vlasti u FBiH BH blok bi bio spreman da razgovara.

- OGLAS -

Nikšić je kazao da BH blok ni na koji način ne želi usporiti ili otežati aktualnoj parlamentarnoj većini da oni, ako ocijene, da mogu i trebaju da formiraju Vijeće ministara i krenu u realizaciju onoga o čemu su govorili.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA