5 C
Sarajevo
25.04.2024

Grabar-Kitarović i Kovind: Dati zajednički snažan globalni odgovor na terorizam

Na poziv predsjednice Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u dvodnevnom državnom posjetu Republici Hrvatskoj boravi predsjednik Republike Indije Ram Nath Kovind. Dvoje predsjednika poručilo je kako će se složno suprotstaviti svim oblicima terorizma, a Hrvatskoj je poklonjeno poprsje ikone mira Mahatme Ghandija, javlja Anadolu Agency (AA).

Službeni posjet Predsjednika Republike Indije, prvi posjet indijskog predsjednika Hrvatskoj, započeo je svečanim dočekom u Uredu predsjednice Republike Hrvatske, susretom dvoje predsjednika i bilateralnim sastankom službenih izaslanstava Republike Hrvatske i Republike Indije.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović istaknula je kako je namjera ovog posjeta primaknuti narode i kulture dviju zemalja te potaknuti bilateralnu suradnju, gospodarsku i trgovinsku razmjenu te međusobna ulaganja.

- OGLAS -

Na sastanku je izražen doprinos Indije u borbi protiv terorizma, ekstremizma i radikalizma.

„Osudili smo terorizam koji je ozbiljna prijetnja svjetskom miru i sigurnosti, to je napad na osnovne vrijednosti čovjeka i ljudski život. Doprinos indije na području ljudskih prava i ravnopravnosti spolova iznimno je cijenjen“, ocijenila je hrvatska predsjednica.

Hrvatske je zainteresirana za razmjenu iskustava u području energetike, informacijskih i komunikacijskih tehnologija, obrane, brodogradnje te u zdravstvenom sektoru i turizmu, a predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je upoznala indijskog kolegu s prednostima osnivanja indijskog distribucijskog centra u riječkoj luci.

„Više od 64 tisuće turista iz Indije posjetilo je Hrvatsku tijekom 2018. godine, a isto tako izražavam zadovoljstvo suradnjom s vašom filmskom industrijom koja je sve prisutnija i prepoznatljivija u Hrvatskoj“, kazala je Kolinda Grabar-Kitarović.

Indijskom predsjedniku Ramu Nathu Kovindu Kolinda Grabar-Kitarović je uručila visoki orden, Velered Kralja Tomislava s Velikom Danicom.

Indijski predsjednik ocijenio je kvalitetnom suradnju između sveučilišta u Zagrebu i New Delhiju te pohvalio jačanje Odsjeka za indologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje će Ram Nath Kovind sutra održati predavanja, s obzirom da Hrvati pokazuju poseban interes za sanskrt, ocijenio je.

„Ove godine se obilježava 150. obljetinca rođenja Mahatme Ghandija, ikone mira u svijetu. Kako bismo obilježili ovu posebnu obljetnicu, poklonit ćemo državi Hrvatskoj poprsje Mahatme Ghandija kako bi ona bila izložena“, kazao je Kovind.

„Složili smo se kako ćemo dati snažan globalni odgovor kako bi se zla sila terorizma porazila u svim svojim oblicima i kako bismo identificirali odgovorne za barbarske činove“, poručio je indijski predsjednik.

Kazao je kako indija polaže nadu u dobru suradnju s Europskom unijom (EU) koju je ocijenio važnim faktorom u stvaranju globalne sigurnosti.

U nazočnosti dvoje predsjednika u Uredu predsjednice potpisani su Memorandum o suglasnosti o turističkoj suradnji između Republike Hrvatske i Republike Indije, Memorandum o suglasnosti između Indijskog vijeća za kulturne odnose i Sveučilišta u Zagrebu o uspostavi katedre za sanskrit, produljenje Memoranduma o suglasnosti između Indijskog vijeća za kulturne odnose i Sveučilišta u Zagrebu o uspostavi katedre za hindu i Memorandum o suglasnosti između Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Indijske sportske uprave.

U nastavku dana predsjednik Kovind položit će vijenac ispred spomenika „Glas hrvatske žrtve – Zid boli“ na Gradskom groblju Mirogoj te se susresti s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem.

U organizaciji Hrvatske gospodarske komore u srijedu, 27. ožujka 2019. godine održat će se Hrvatsko-indijski gospodarski forum na kojem će se dvoje predsjednika obratiti nazočnim gospodarstvenicima te prisustvovati razmjeni tri potpisana sporazuma o suradnji između Hrvatske gospodarske komore i tri indijske gospodarske komore. Istog dana, na Sveučilištu u Zagrebu predsjednik Republike Indije održat će predavanje na temu razvoja indijsko- hrvatskih odnosa: „India-Croatia Relations: The way forward“.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA