12.7 C
Sarajevo
29.03.2024

EU je unija država i unija historije, vjerujem da BiH može biti dio toga

Radeći pod motom “Kohezija, zajednička evropska vrijednost”, predsjedavanje Rumunije Vijećem EU će se fokusirati na pronalazak rješenja koja će se ticati kako interesa država članica tako i vizije evropskih institucija u smislu jačanja duha ujedinjenije Evrope.

Kako je u intervjuu za Fenu kazala ambasadorica Rumunije u Bosni i Hercegovini Dana-Manuela Constantinescu, rumunsko predsjedavanje dolazi u trenutku kada su potrebni zajednički napori država članica i institucija EU da bi se pronašla djelotvorna rješenja za velike izazove s kojima se EU suočava.

Tokom predsjedavanja Vijećem EU, dodala je Constantinescu, bit će organiziran sastanak u Sibiu 9. maja na Dan Evrope, neposredno prije izbora za Evropski parlament, a cilj je iskoristiti taj trenutak da bi se poslala poruka jedinstva unutar EU, ali i sagledala njena budućnost.

- OGLAS -

“Rumunija je koordinirala svoj program rada predsjedavanja s Finskom i Hrvatskom, ali i s prethodnicom na tom mjestu Austrijom, s ciljem osiguranja visokog stepena kontinuiteta i dosljednosti programa EU”, istaknula je rumunska ambasadorica u BiH.

Najavila je da će se najvažnije teme odnositi na definiranje budžeta EU za period od 2021. do 2027. godine, funkcioniranje unutrašnjeg tržišta, jačanje socijalne dimenzije EU, unutrašnju sigurnost, borbu protiv terorizma, upravljanje migracijskim izazovima te jačanje EU institucija na globalnom nivou.

Ambasadorica Rumunije u BiH Dana-Manuela Constantinescu osvrnula se na pitanje zapadnog Balkana u smislu daljnjeg proširenja EU, napominjući da je to područje od strateškog interesa za EU te će također biti u vrhu prioriteta tokom predsjedavanja Rumunije Vijećem EU.

“Stoga, pored postizanja stalnog napretka u politici proširenja EU u okviru dogovorenih parametara, a u skladu sa zabilježenim napretkom, posebna će se pažnja posvetiti podršci reformama, demokratizaciji i pomirenju na zapadnom Balkanu”, naglasila je.

Također, Rumunija će pažnju posvetiti i podršci evropske perspektive zapadnog Balkana s ciljem novog poticaja politici proširenja kao osnovi za osiguranje stabilnosti i prosperiteta u regiji.

Ambasadorica nadalje napominje da će se pažnja usmjeriti i na provedbu principa, kriterija i instrumenata politike proširenja, misleći pri tome na odredbe uključene u sporazume o stabilizaciji i pridruživanju i odluka Vijeća EU.

“Rumunija će nastaviti pružati snažnu podršku euroatlantskoj perspektivi regiji zapadnog Balkana, imajući na umu vlastito iskustvo da proces pristupanja, u kojem provedba potrebnih reformi igra ključnu ulogu, nije laka”, podvukla je Constantinescu.

Pozitivnim je nazvala činjenicu da su sva tri člana Predsjedništva BiH za svoju prvu zvaničnu posjetu od imenovanja na ovu dužnost imali u Briselu, gdje su uspjeli uskladiti s dužnosnicima Evropske unije daljnje napore za jačanje evropskog puta.

Pozvala je bh. vlasti da djeluju u skladu s preuzetim obvezama u Briselu, ali je pozvala i lokalne političare i vlasti da ostave otvorena politička pitanja po strani i pošalju poruke o dobrobitima punopravnog članstva u Evropskoj uniji.

Podsjetila je da ulazak u EU predstavlja mnogo više od tehničkog procesa, to je generacijski izbor, baziran na temeljnim vrijednostima koje svaka zemlja treba prihvatiti, počevši od vanjskih i regionalnih politika države do onoga što djeca uče u školi.

“EU je stvorena da bude posebna, s vremenom se pokazao i jedinstvena. To je više od unije država, to je unija historije, oformljena sa svrhom i vjerujem da bi BiH mogla biti dio toga, ali većina posla mora se obaviti u BiH u smislu ispunjenja preuzetih obaveza”, istaknula je rumunska ambasadorica u BiH.

Govoreći o bilateralnim odnosima između BiH i Rumunije, ambasadorica je naglasila da ove dvije zemlje imaju vrlo dobre političke odnose, ali smatra da uvijek postoji prostor za poboljšanja i daljnje unapređenje odnosa imajući u vidu da su zemlje geografski vrlo blizu i dijele zajedničku historiju.

Plan je, dodala je, da se više pažnje usmjeri trgovinskoj razmjeni, koja se može dalje razvijati, a radi se i na jačanju poslovnog okruženja među državama.

Kako je zaključila ambasadorica Rumunije u Bosni i Hercegovini Constantinescu u intervjuu za Fenu, odnose je moguće unapređivati i na kulturnom polju s obzirom na činjenicu da je Balkan kombinacija tradicionalnog načina života i zapadnih utjecaja što čini balkansku civilizaciju jedinstvenom.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA