10.5 C
Sarajevo
25.04.2024

Tri namirnice koje vas čuvaju tokom cijele godine

U tome nam mogu pomoći namirnice bogate vitaminima i mineralima, koje blagotvorno utiču na imuni sistem, a koje bi trebalo da svakodnevno uvrstimo u svoju ishranu, ako želimo da očuvamo svoje zdravlje.

1. Kurkuma

Biljka kurkuma porijeklom je iz Indonezije i južne Indije, a kroz istoriju se koristila kao začin, tekstilna boja, ali i sredstvo za iscjeljenje. Bogata je vlaknima, mineralima i vitaminima, pa prema tome ima blagotvorne učinke na stanje organizma. Ona je bogat izvor fitonutrijenta kurkumina, koji ima protivupalna svojstva, koja čuvaju organizam od upalnih procesa nastalih usljed pada imuniteta.

- OGLAS -

Napravite svoj napitak za jačanje imuniteta, tako što ćete izrendati komadić đumbira, dodati kašičicu kurkume i iscijediti jedan limun. Sve to prelijte sa 4 čaše vode, dobro izmiješajte i ostavite u frižideru. Dvije čaše dnevno učiniće čuda za vaš imunitet.

2. Aloe Vera

Osim snažnog regenerativnog učinka na kožu, Aloe Vera ima izuzetan efekat na balans u našem organizmu. Bogata je C i E vitaminom i može spriječiti da organizam dođe do stanja dehidratacije. Pored gela od aloe za njegu kože, možete je uzimati i kao sok.

3. Med

Prirodni med je pun antioksidanata, enzima i minerala, uključujući cink, željezo, kalijum, kalcijum, magnezijum i selen. Takođe sadrži i vitamin B6 i tiamin. Uklanja slobodne radikale iz organizma, te time poboljšava imunitet. U kombinaciji sa kurkumom, med je izuzetno moćan prirodni antibiotik.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA