-1.1 C
Sarajevo
20.04.2024

Ovalni ured u Bijeloj kući dobio drugačiji izgled, preuređen po Bidenovom ukusu

Na prvi pogled uočene su određene promjene koje su se dogodile istovremeno na dramatičan, ali i suptilan način.

Iza hrastovog pisaćeg stola, poznatog kao “Resolute Desk” – po britanskom brodu za istraživanje Sjevernog pola “HMS Resolute” od čije je građe napravljen, a koristio ga je među ostalim i Trump, stavljena je na komodu bista Cezara Chaveza, vođe radnika i aktiviste za građanska prava, a izradio je umjetnik Paul Suarez.

Inače, Chavezova unuka Julie Chavez Rodriguez je Bidenova direktorica Ureda Bijele kuće za međuvladine poslove. Desno od stola nalazi se ulje na platnu “Avenue in the Rain” iz 1917., koja je dio kolekcije Bijele kuće.

- OGLAS -

Na tom istom stolu se nalazi i niz uokvirenih porodičnih fotografija, a na njemu više nema Trumpove kolekcije medaljona i značaka iskovanih za posebne prilike.

Sklonjene su i zastave svih rodova američkih oružanih snaga, koje je dodao Trump.

Jedna od najvećih promjena je uklonjena bista britanskog premijera Winstona Churchilla koju je Donald Trump unio u Ovalni ured odmah nakon polaganja zakletve.

Downing Street (sjedište britanskog premijera) nije kritikovao Bidena zbog tog postupka iako je Boris Johnson to činio prema Baracku Obami dok je bio na funkciji predsjednika.

“Ovalni ured je predsjednikov privatni prostor i na njemu je odluka da ga uredi onako kako želi”, kazao je glasnogovornik Downing Streeta naglašavajući da je Johnson uzbuđen zbog saradnje sa Bidenom.

Biden je u Ovalni ured unio još bisti i sve one predstavljaju ličnosti koje su se borile za građanska prava, a riječ je o Martinu Lutheru Kingu mlađem i Rosi Parks, zatim, tu je i ona bivšeg senatora Roberta F. Kennedyja i bivše prve dame Eleanor Roosevelt.

U ostalim dijelovima ureda se nalaze portreti Georgea Washingtona. Abrahama Lincolna, Franklina D. Roosevelta, Thomasa Jeffersona i Alexandera Hamiltona te bista Daniela Webstera, bivšeg senatora koji je branio Uniju, javlja Klix.

Franklinov portret i kamen s mjeseca bi, kako navode mediji, trebali simbolizirati Bidenov interes za nauku.

Biden je zamijenio portret Andrewa Jacksona, generala i državnika koji je služio kao sedmi predsjednik SAD-a od 1829 do 1837. i nalazio se lijevo od pisaćeg stola, sa portretom Benjamina Franklina koji se smatra jednim od očeva SAD-a, a kojeg je naslikao Joseph Duplessis.

Tamno plavi tepih sa cvijetnim ivicama zamijenio je svijetli koji je instalirao Donald Trump, a prema informacijama novinara koji su boravili u Ovalnom uredu, Biden se odlučio za tamnije zlatne zavjese koje su bile u toj prostoriji i za vrijeme Obamine vladavine.

Bidenova stolica je također drugačija i riječ je o smeđoj kožnoj koja mijenja onu crvenkasto smeđu u kojoj je Trump sjedio.

Ovalni ured je inače renoviran nekoliko puta, a svaki novi predsjednik ima pravo urediti ga po svojoj želji.

Do početka 20. vijeka, predsjednik je radio na drugom spratu kuće gdje je živio sa svojom porodicom. Teddy Roosevelt je 1902. godine stvorio nešto što će kasnije biti poznato kao Zapadno krilo u kojem se nalazi Ovalni ured, piše Sky News.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA