20.5 C
Sarajevo
29.03.2024

Bivši glavni državni tužilac Goran Salihović u kafani trošio novac od ekshumacija

Goran Salihović, pravosnažno smijenjeni glavni državni tužilac, kojeg je Tužilaštvo BiH prije nekoliko dana optužilo za zloupotrebu službenog položaja i ovlasti, spiskao je čak 80.103 KM više od dozvoljenog limita za reprezentaciju dok se nalazio na čelu ove institucije, a da uopće nije pravdao račune, ekskluzivno otkriva “Dnevni avaz”.

 

Koristio položaj

- OGLAS -

 

Većinu novca, kako je utvrđeno, Salihović je trošio u ugostiteljskim objektima u zemlji i inozemstvu, ali i u dane vikenda, praznika, kad se nalazio na godišnjem odmoru, čime je, kako je navedeno, pribavio sebi imovinsku korist koja premašuje 50.000 KM.

 

Salihović je, prema optužnici, potrošio ovaj novac za manje od tri godine, tačnije od 1. februara 2013., kad je stupio na dužnost glavnog tužioca, pa do 28. septembra 2016. godine, kad je suspendiran s ove pozicije prema odluci Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV).

  

Tužioci terete Salihovića da je potrošio 80.103 marke više od dozvoljenog limita iako je znao da su Odlukom o uvjetima i načinu korištenja sredstava za reprezentaciju i poklone regulirana prava, uvjeti i načini korištenja sredstava za reprezentaciju. Prema toj odluci, prema svim osnovama, maksimalni iznos reprezentacije mogao je iznositi 25.040 KM na godišnjem nivou.

 

Salihović je, međutim, iskorištavajući svoj službeni položaj, naređivao rukovodiocu Odjela za materijalno-finansijske poslove plaćanje računa sa stavke “reprezentacije”, i to tako da se na konto troškova prebace sredstva budžeta Tužilaštva BiH. Ova sredstva bila su određena za druge namjene, uključujući i novac namijenjen za materijalne troškove, troškove za ekshumacije, svjedoke, vještake…

 

Tužioci su istaknuli da je, da bi prikrio svoje nezakonitosti, sva svoja službena putovanja proglasio tajnima, pri tome ne dostavljajući ni izvještaje o utrošku sredstava, a hiljade KM trošio je u vrijeme godišnjeg odmora.

 

 Obilazak Pariza

 

Samo u inozemstvu u nepune tri godine potrošio je ukupno 4.640 maraka bez opravdanja. U optužnici je navedeno da je u aprilu 2015., prilikom povratka sa službenog putovanja iz Pariza, koje je nezakonito proglasio tajnim, zakasnio na avion za koji je imao plaćene karte, jer je “turistički obilazio znamenitosti Pariza”. Potom je kupio nove avionske karte u iznosu od 3.874 KM pa je, po povratku u Sarajevo, zatražio da mu Tužilaštvo refundira sredstva, što je Odjel za materijalno-finansijske poslove i učinio. S njim su bili i tjelohranitelj, saradnik i prevoditeljica.

 

U restoranu “Robinzon” potrošio skoro 3.800 KM

 

Prema optužnici, Salihović je u dane vikenda i dok se nalazio na godišnjem odmoru u restoranu “Robinzon” u Lukavcu, nedaleko od svoje vikendice, potrošio ukupno 3.800 maraka na hranu i piće. Utvrđeno je i da je u januaru 2015., dok se nalazio na godišnjem odmoru, u Vinariji “Carski vinogradi” potrošio 702 KM, a u julu 2016. u restoranu “Radisson Blu Wien” čak 958 KM.

 

Svjedoči i optuženi Božo Mihajlović

 

Tužilaštvo u ovom predmetu planira saslušati ukupno 15 svjedoka i jednog vještaka ekonomske struke. Zanimljivo je da je među svjedocima i Božo Mihajlović, suspendirani tužilac, koji je bio Salihovićev zamjenik. Njemu se sudi u Sudu BiH u aferi “Nestali novac” zbog nestanka skoro 225.000 KM iz sefa Tužilaštva.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA