Vijesti
Danas su izbori u Njemačkoj: Šta građani očekuju od nove vlasti? Zapadni Balkan u predizbornoj kampanji nije bio tema. Za njegov ulazak u EU se zalažu sve stranke osim stranke Lijevih i desničarske Alternative za Njemačku
#

U Njemačkoj se danas održavaju parlamentarni izbori. 60 miliona i 400.000 osoba sa pravom glasa bira kandidate političkih stranaka za koje vjeruju da će najbolje voditi njihovu zemlju.

Na ovim izborima će biti i odlučeno ko će biti novi kancelar ili kancelarka. Nakon ovih izbora i 16 godina na poziciji kancelarke, Angela Merkel se povlači sa političke scene. 47 političkih stranaka se bori za mjesto u Parlamentu, Bundestagu, a samo su se tri odlučile poslati svoje kandidate za mjesto kancelara, odnosno kancelarke, javlja iz Berlina novinar "Deutsche Wellea" Mehmed Smajić, piše "Klix".

Prema rezultatima ispitivanja javnog mnijenja, u blagoj prednosti je kandidat SPD-a Olaf Scholz. Iza njega su kandidat Unije CDU/CSU Armin Laschet i kandidatkinja Zelenih Analena Berbok. Birači, od kojih je blizu 52 posto žena, imaju svoja očekivanja.

Predizborna kampanja je protekla u znaku zaštite klime, za šta se najviše zalaže stranka Zeleni. Socijaldemokrate su za povećanje minimalne satnice i uvođenje većih poreza za one sa višim primanjima, čemu se protivi kandidat CDU-a Armin Laschet, koji kaže da će nastaviti politiku Angele Merkel.

Zapadni Balkan u predizbornoj kampanji nije bio tema. Za njegov ulazak u EU se zalažu sve stranke osim stranke Lijevih i desničarske Alternative za Njemačku, sa kojom nijedna stranka u Njemačkoj ne želi ući u koaliciju.

Ko će na kraju osvojiti najviše glasova birača, bit će poznato u 18:00 sati, kada se zatvaraju birališta.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.