8 C
Sarajevo
16.04.2024

Mohammed bin Salman tražio od Netflixa uklanjanje emisije u kojoj se spominje ubistvo Jamala Khashoggija

Netflix je blokirao epizodu svoje emisije “Patriotski čin s Hasanom Minhajem” (Patriot Act With Hasan Minhaj) u Saudijskoj Arabiji, nakon što se saudijska vlada požalila da je epizoda – koja je kritična prema prijestolonasljedniku, Mohammedu bin Salmanu – prekršila zakone o kibernetičkom (cyber) kriminalu.

U epizodi, koja je prvi put prikazana u oktobru, voditelj Minhaj kritiziranastavljanje održavanja dugogodišnjih odnosa Sjedinjenih Država sa Saudijskom Arabijom, nakon ubistva saudijskog novinara Jamala Khashoggija.

Cara Howe/Netflix / 

Naime, Minhaj je u svojoj emisiji rekao: “Sada bi bilo dobro vrijeme za preispitivanje naših odnosa sa Saudijskom Arabijom, a to mislim kao musliman i Amerikanac.”

- OGLAS -

Ova izjava je izazvala burnu reakciju kod prijestolonasljednika Saudijske Arabije, koji je odmah iskoristio svoj utjecaj.

Nakon što je prošlog mjeseca primio zahtjev za ukidanje iz saudijskog Ministarstva za komunikacije i informacijske tehnologije, Netflix je prošle sedmice uklonio ovu epizodu iz Saudijske Arabije. Sporna epizoda je ostala dostupna korisnicima Netflixa u drugim državama i na YouTube kanalu.

Netflix je u svojoj izjavi obrazložio ovu odluku: “Snažno podupiremo umjetničku slobodu u svijetu i uklonili smo ovu epizodu u Saudijskoj Arabiji tek nakon što smo dobili validan pravni zahtjev koji je u skladu sa lokalnim zakonima u Saudijskoj Arabiji”.

Nakon uklanjanja sporne epizode, Hasan Minhaj se nije javno oglašavao povodom toga. Međutim, prošlog mjeseca je dao intervju za američki The Antlantic, u kojem je na pitanja vezana za ovu temu izjavio da je osjećao strah prilikom snimanja ove epizode te da su se u njegovoj porodici vodile diskusije o tome da li treba govoriti o ovome u svojoj emisiji. Dodao je da mu je sada jasno s kakvim se posljedicama može suočiti, kako lično tako i duhovno.

Suđenje za 11 osoba zbog ubistva saudijskog novinara Jamala Khashoggija počelo je u saudijskoj prijestonici Rijadu, javili su državni mediji.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA