17.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Njemci dovode u pitanje pripadnost zapadnoj zajednici država i vrijednosti

Pripadnost Njemačke zapadnoj zajednici država i vrijednosti podržava minimalna većina od 55% građana SR Njemačke. Trideset jedan procenat ispitanih Njemaca bi radije htio da Njemačka proglasi neutralnost u bezbjednosnim i spoljnopolitičkim pitanjima. Ćak 7% želi da se Njemačka priključi drugačijim savezima od zapadnog, sa drugačijim vrijednostima.

Ovo su rezultati reprezentativne ankete Fondacije Koerber koja je Anketa je urađena u septembru 2019. na uzorku od 1.000 njemačkih birača starijih od 18 godina.

Za bezbjednosno-političku orijentaciju nezavisnu od Sjedinjenih Američkih Država većina od 52% Njemaca je čak spremna da duplira izdavanja za odbranu i bezbjednost.

- OGLAS -

“Da čak trećina Njemaca dovodi u pitanje pripadnost Njemačke Zapadu i to je razlog za zabrinutost”, kaže Nora Mueller, šefica Odjeljenja za internacionalnu politiku Koerber Fondacije.

Klimatske promjene su veoma prisutne u razmišljanjima Njemaca – 31% upitanih smatra da je “klima i ekologija” najveći izazov za njemačku spoljnu politiku. Prošle, 2018. godine, to je mislilo samo 5% Njemaca. A skoro polovina (48%) vidi Njemačku kao predvodnika u evropskoj borbi za očuvanje klime. Da Njemačka koči ta nastojanja smatra 36%.

Kao manje bitne Njemci vide izazove spoljne politike po pitanju migracija (26%) i odnosa prema SAD pod Trampom (23%). Pri čemu 87% Njemaca ponovni izbor Trumpa za predsjednika SAD vidi kao “negativan” za njemačko-američke odnose.

Udaljavanje Njemačke od SAD

Njemci i Amerikanci i dalje veoma različito procjenjuju stanje bilaterlanih odnosa njihovih zemalja: dok 75% Amerikanaca vidi njemačko-američke odnose kao “dobre” ili “vrlo dobre” (2018: 70%), 64% Njemaca smatra da su odnosi sa SAD “loši” do “vrlo loši” (2018 – 73%).

Izgleda da Njemci veoma skeptično posmatraju blisku kooperacijju sa SAD: samo 22% Njemaca želi da ih štite američke atomske rakete. Upitani da uporede relativni značaj odnosa sa Rusijom 39% Njemaca je odgovorilo da su veze sa Vašingtonom bitnije od veza sa Moskvom.

Što se tiče stava prema Kini: 50% ispitanih smatra da je veza SAD-DEU bitnija – što ne zvuči kao podrška pripadnosti Njemačke Zapadu.

Za jaču saradnju sa kinom zalaže se 60% Njemaca, ali veći uticaj Kine pozdravlja samo 9% ispitanih.

Sedamdeset šest procenata Njemaca takođe želi da se njemačka vlada jače zauzme za ljudska prava kod Pekinga, pa makar to koštalo i problema u privrednim interesima.

Francuska je najbitniji partner

Šezdeset odsto Njemaca vidi Francusku kao najbitnijeg ili drugog najbitnijeg partnera Njemačke. Potom slijede SAD (42%), Kina (15%), Rusija (12%) i Velika Britanija (7%).

Što se tiče krnjenja EU, 37% Njemaca smatra za to odgovornim populističke vlade, a 33% krivicu vide kod same EU.

Evropsku politiku Angele Merkel (CDU) podržava 56% Njemaca, a politiku francuskog predsjednika Emanuela Makrona samo 17%.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA