12.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Australija promijenila tekst himne koji se smatrao diskriminatornim po Aboridžane

Napravljena je mala korekcija nacionalne himne “Advance Australia Fair”, ali vlast smatra da je ona značajna. Stihovi “Neka se raduju Australci jer smo sada mladi i slobodni”, izmijenjeni su stihovima “jer smo sada jedno i slobodni”.

Premijer ove zemlje Scott Morrison je jučer objasnio zašto je napravljena korekcija.

“Australija je kao moderna nacija relativno mlada, ali je njena historija mnogo starija, kao i historija prvih zajednica koje priznajemo i poštujemo”, napisao je Morrison u komentaru za list “Sydney Morning Herald”.

- OGLAS -

Prema njegovim riječima, ispravno je da himna odražava istinu i uvažavanje. Ocijenio je da promjena nije na štetu bilo koga.

Autor kompozicije himne iz 1878. godine je Peter Dodds McCormick. Ovo nije prvi put da se mijenja njen tekst. To se desilo i 1984. u cilju da ona bude inkluzivnija. Tada su upotrebljeni rodno neutralni izrazi.

U posljednjih nekoliko godina himna je bivala sve kontroverznija i to zbog učestalih tvrdnji o diskriminaciji autohtonih zajednica. Mnogima su bili neprihvatljivi stihovi “jer smo mladi i slobodni” tvrdeći da to predstavlja dolazak prve britanske flote u Australiju 1788. S druge strane, ukazivali su da je ovaj dio svijeta dom za neke od najstarijih civilizacija.

Prije dvije godine pojedini političari su osudili devetogodišnjakinju koja je odbila da stoji tokom intoniranja himne, a u znak poštovanja prema domorodačkom stanovništvu. Tražili su da se izbaci iz škole.

Godinu poslije mnogi sportisti su odbili da pjevaju himnu na takmičenjima. Prošle godine reprezentativci u ragbiju su prvi otpjevali himnu na jeziku aboridžanske zajednice Eora.

U međuvremenu je pokrenuta kampanja u cilju da se tekst himne promijeni, što se i desilo. Kampanju su podržale brojne javne ličnosti Australije, prenosi CNN.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA