15.5 C
Sarajevo
28.03.2024

WHO liječnicima: Ne preporučujemo upotrebu Remdesivira na zaraženima

“Trenutno nema dokaza da Remdesivir može pomoći u preživljavanju, nema dokaza ni da pomaže u slučaju da pacijent treba kisik”, prenosi BMJ (vodeći medicinski časopis) zajednički apel stručnjaka WHO-a, a piše CNN

Stručnjaci su preporuku objavili nakon što su dobili rezultate globalnog istraživanja koje je prošlog mjeseca utvrdilo da Remdesivir nije smanjio smrtnost, a pregledali su i podatke druga tri istraživanja prema kojima lijek nema značajan učinak na vrijeme provedeno u bolnici. Istraživanje je provedeno na više od 7000 pacijenata. WHO već tjednima upozorava da djelovanje Remdesivira nije dokazano.

Iz Gileada poručuju: Razočarani smo

- OGLAS -

Gilead i dalje tvrdi da je njihov Remdesivir diljem svijeta prepoznat kao standard za liječenje pacijenata s covidom, npr. u Americi, Japanu, Velikoj Britaniji i Njemačkoj.

“Razočarani smo uputama WHO-a koji ignorira dokaze u vrijeme kada broj zaraženih dramatično raste diljem svijeta, a liječnici se pouzdaju u lijek kao prvi i jedini odobreni lijek za pacijente s covidom u 50 zemalja na svijetu”, kažu iz Gileada.

SAD je odobrio Remdesivir za liječenje korone

Podsjetimo, 23. listopada stigla je vijesti kako je Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila Gileadov lijek Remdesivir za tretman pacijenata oboljelih od covida-19 koji zahtijevaju hospitalizaciju. Ovim odobrenjem postao je jedini tretman protiv covida-19 koji je u potpunosti odobren. Gilead Sciences kaže da se tim lijekom smanjuje vrijeme koje pacijenti provode u bolnici za do pet dana. Remdesivir je bio jedan od lijekova kojima je liječen američki predsjednik Donald Trump.

WHO je odmah priopćio da nema dokaza za to.

Remdesivir su naručile brojne zemlje, među kojima i Hrvatska, prenosi Index.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA