15 C
Sarajevo
28.03.2024

Godfri: Stav SAD o Kosovu nepromjenjen

“Ne planiram da sa srpskim liderima imam pristup kao da ću da im držim lekcije. Nadam se otvorenom dijalogu, a kada bude potrebno da im kažem nezgodne stvari, reći ću ih direktno, u privatnim razgovorima, koliko god je to moguće, jer je na taj način diplomatski rad najefikasniji”, rekao je Godfri za izdanje Politike od nedelje.

Govoreći o stavovima američkih izaslanika za Zapadni Balkan Metjua Palmera kao i za dijalog Beograda i Prištine Ričarda Grelena, on je naveo da obojica traže ponovno uspostavljanje dijaloga, ohrabruju i kako je izrazio nadu, pomažu Prištini i Beogradu da zajedno dođu do rješenja od kojeg će obje strane imati korist.

“Nešto što će biti dogovoreno na lokalu i što će trajati dugo jer je to važno za regionalnu stabilnost”, rekao je Godfri.

- OGLAS -

Na pitanje da li je za Vašington ideja o prekrajanju granica uopšte na stolu i da li misli na priznanje nezavisnosti on je rekao da je važno da se dođe do suštinskih razgovora.

“Ovdje bih morao da citiram Metjua Palmera koji kaže da o ovom pitanju nema crvenih linija niti blanko podrške. To je dobar način da se objasni kako Vašington pristupa ovom pitanju. Nećemo da definišemo način na koji dvije strane, Beograd i Priština, treba da dođu do rješenja”, rekao je Godfri.

On je dodao da je važno je da dođe do suštinskih razgovora Prištine i Beograda i da se treba riješiti svih mogućih prepreka kako bi se došlo do održivog rešenja koje bi doprinjelo stabilnosti i prosperitetu regiona.

Prema njegovim riječima, “takse, kampanja povlačenja priznanja nezavisnosti, sve su to važni izazovi”.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA