6.6 C
Sarajevo
24.04.2024

May: Prolongirano glasanje o revidiranom sporazumu o Brexitu

Premijerka Velike Britanije Theresa May saopćila je kako je glasanje o revidiranom sporazumu o Brexitu, koji je trebao biti predstavljen ove sedmice parlamentu, prolongirano je do 12. marta.

May je prije samita Evropske unije (EU) i Arapske lige koji se održava u Egiptu, kazala kako će pregovori između Velike Britanije i EU o Brexitu biti nastavljeni i ove sedmice.

”Moj tim će i ove sedmice boraviti u Briselu. Zbog toga, dogovor ove sedmice nećemo predložiti parlamentu, ali ćemo se potruditi da stigne do 12. marta, rekla je May.

- OGLAS -

Osvrnula se i na pozive o prolongiranju datuma Brexita.

”Ljudi govore o prolongiranju Brexita, kao da će to riješiti problem. Naravno da neće, samo odgađaju trenutak odluke. Ali, doći će trenutak kada ćemo morati donijeti odluku. Još uvijek je moguće da iz EU sporazumno izađemo 29. marta“, rekla je May.

Nedavno su ministrica rada Amber Rudd, ministri pravde David Gauke i ekonomije Greg Clark za list Daily Mail napisali zajednički članak u kojem se navodi da ukoliko u narednih nekoliko dana ne bude postignut dogovor s EU, bit će potrebno prolongirati datum Bexita.

Britanski parlament 15. januara odbio je dogovor koji su postigli May i predstavnici EU-a.

Britanci su 23. juna 2016. godine izglasali izlazak iz EU, takozvani Brexit, koji bi se trebao dogoditi 29. marta.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA