20 C
Sarajevo
29.03.2024

5 savjeta kako doma izbijeliti zube na prirodan način

Vrijeme koje imamo za sebe tijekom #OstaniKući inicijative možemo iskoristiti i za tretmane koji će uz par sastojaka i rituala koje možemo obaviti u udobnosti doma postići da su naši zubi zdravi i bijeli.

Kroz sljedeće savjete na prirodan način možete se riješiti ili umanjiti mrlje na zubima nastale od konzumiranja određene hrane i pića koji čine zube žutima.

SODA BIKARBONA

- OGLAS -

Iznimno popularna metoda izbjeljivanja zubi kod kuće uključuje pranje zubi sa sodom bikarbonom. Ovaj sastojak u kombinaciji s vodom ili kao dodatak u zubnoj pasti efektno čisti mrlje na zubima i uklanja bakterije u ustima. Ne djeluje preko noći, no, postepenim korištenjem moći ćete primijetiti promjenu na vašim zubima. Sodu bikarbonu koristite tako da pomiješate jednu žličicu sode bikarbone sa dvije žličice vode i operete zube s tom mješavinom baš kao što biste sa zubnom pastom. Zube ne smijete prečesto prati ovom smjesom, preporuka je dvije minute jednom tjedno. 

MUĆKANJE PRIRODNIH ULJA U USTIMA

Jedna od najstarijih metoda čišćenja zubi upravo je navika mućkanja ulja u ustima koje ubija bakterije i riješava se toksina u vašem tijelu. Općenito se za ovaj ritual koristi sezamovo ulje ili suncokretovo ulje, no radi boljeg okusa, sve češći odabir dama postaje kokosovo ulje koje također ima jednak efekt. Nije dolazano da vam ovaj proces može značajno izbijeliti zube, no jedan je od najprirodnijih načina kako se riješiti bakterija u ustima i reducirati plak na zubima.

JABUČNI OCAT

Efektan prirodni način izbjeljivanja zubi uključuje mućkanje usta jabučnim octom. Potrebno je da jabučni ocat razrjedite s vodom i promućkate u ustima, a zatim isperete usta običnom vodom. Sastojci koji se nalaze u jabučnom octu uspješno uklanjaju bakterije u ustima i izbjeljuju vaše zube, no, mogu omekšati vaše zube i razjedati emajl zuba, zato se ne preporučuje prečesto korištenje.

VOĆE I POVRĆE

Određeno voće i povrće, osim što ima prednosti za vaše tijelo, ima i neka svojstva koja vam mogu pomoći u izbjeljivanju zubi. Iako ništa ne može zamijeniti redovito pranje i četkanje zubi, unošenjem hrane bogate vlaknima možete uspješno odstraniti plak na zubima i tako na prirodan način dobiti bijele zube. Jagode, ananas, naranče, jabuke, celer i mrkva samo su neke namirnice čijim konzumiranjem možete postepeno izbijeliti svoje zube.

UMANJITE UNOS POJEDINIH NAMIRNICA I NAPITAKA

Na bijelinu vaših zubi mogu utjecati i razne namirnice koje konzumirate. Kava, gazirani sokovi, crveno vino samo su neka od pića koja ostavljaju mrlje na vašim zubima. Umjesto da ih u potpunosti izbacite iz svoje svakodnevice, radije smanjite njihovu konzumaciju ili operite zube odmah nakon kako biste smanjili njihov utjecaj na vaše zube. Šećer i slatkiši su također veliki neprijatelj vaših zubi. Suprotno od toga, mliječni proizvodi i brokula su samo neke od namirnica bogate kalcijem koje mogu efektno zaštiti vaše zube i omogućiti bijeli osmijeh.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA