Vijesti
Drama u Bruxellesu: Evropski parlament sprema tužbu protiv Evropske komisije Usrula von der Leyen za sada samo izražava duboku zabrinutost
#

U Bruxellesu se dešava nešto što je do sada izgledalo nezamislivo. Evropski parlament priprema tužbu protiv Evropske komisije. Razlog je neprimjenjivanje novog mehanizma, koji je uspostavio Evropski parlament, a kojim se mogu uskratiti budžetska sredtva državama koje krše vladavinu prava.

"Države članice EU koje krše vladavinu prava ne bi trebalo da primaju sredstva EU. Prošle godine, Parlament se žestoko borio za mehanizam koji bi to osigurao. Međutim, do sada Evropska komisija nije željela da ga koristi. Stoga sam zatražio od naših pravnih službi da pripreme tužbu protiv Komisije kako bi se osiguralo da se pravila EU pravilno sprovode", stoji u saopćenju koje je u srijedu objavio David Sassoli, predsjednik Evropskog parlamenta.

U samom saopćenju se ne navodi u kojim državama se krši vladavina prava i koje su trebale ostati bez novca Evropske unije. Međutim, kako javljaju mediji, u dokumentima koji su upućeni pravnom eksperti Freddyju Drexleru spominju se Mađarska i Poljska kao države kojima bi trebalo uskratiti isplate iz budžeta EU.

Inače, Evropski parlament je takozvani mehanizam uvjetovanja usvojio prošle godine kao sredstvo kojim bi se sve države članice primorale da poštuju vladavinu prava. Međutim, Evropska komisija do sada nije koristila ovaj alat.

Sassoli je naveo i svojevrsni rok do kada bi Evropska komisija trebala poduzeti korake u primjeni ovog mehanizma, a on ističe 2. novembra. Ako Komisija do tada ništa ne uradi, slijedi tužba.

Inače, na posljednjem zasjedanju Evropskog parlamenta, predsjednica Evrospke komisije Ursula von der Leyen i poljski premijer Mateusz Morawiecki su imali prilično burnu razmjenu mišljenja. Povod je odluka Ustavnog suda Poljske kojom je državni Ustav prema snazi stavljen iznad zakona EU. U Bruxellesu je ova odluka protumačena kao podrivanje temeljnog pravnog poretka EU.

Međutim, predsjednica Evropske komisije je do sada samo izražavala duboku zabrinutost, bez poduzimanja bilo kakvih konkretnih koraka.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.