13.8 C
Sarajevo
28.03.2024

Pejčinović Burić: Ne možemo dopustiti da dom postane mjesto straha

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se 25. novembra i ima za cilj podizanje svijesti o neprihvatljivosti svih oblika nasilja nad ženama. Generalna sekretarka Vijeća Evrope Marija Pejčinović Burić tim povodom kazala je da ne možemo dopustiti da dom opet postane mjesto straha, saopćeno je iz Vijeća Evrope.

Prve blokade uzrokovane pandemijom COVID-19 ovog proljeća dovele su do toga da su mnoge države članice Vijeća Evrope izvijestile o rekordnom porastu porodičnog zlostavljanja. Iako su trenutne blokade u većini zemalja manje restriktivne u poređenju s tim, SOS telefoni u većini zemalja ponovno bilježe dramatično povećanje broja poziva u pomoć.

Nedavno istraživanje organizacije UN Women pokazuje da kako ljudi duže ostaju u zatvorenom i na mreži zbog ponovnih restrikcija, tako je I zabilježeno povećano seksualno uznemiravanje, uhođenje, slanje poruka i drugim oblicima “nasilja na mreži”.

- OGLAS -

Jedan od najznačajnijih međunarodnih ugovora, Konvencija Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodic (Istanbulska konvencija) poziva na posebne mjere protiv takvog nasilja, poput 24-satnih telefonskih linija i pružanja savjeta, pristupa sigurnim kućama za žrtve, mjere zabrane i zaštitu te brze policijske intervencije.

– Dok obilježavamo UN-ov Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama usred pandemije, zabrane kretanja i restrikcije su se pokazale jedinstvenim izazovom za sve gore navedeno. Moramo osigurati da nova ograničenja kretanja ne nanose veću štetu ženama i djeci. No, mogu se poduzeti koraci kako bi se osiguralo da dom ponovo ne postane mjesto straha – izjavila je Pejčinović Burić.

Učinkovite mjere za sprečavanje nasilja nad ženama moraju biti ključni dio novih blokada koje su uveden u mnoge zemlje. Stalni i sigurni pristup uslugama podrške poput skloništa mora biti osiguran kao „bitan“. Usluge podrške nude internetske usluge, od psihološkog savjetovanja do internetskih obrazaca zahtjeva za naloge za zaštitu.

Ako to već nije učinjeno, policijskim službenicima i zdravstvenim radnicima treba dati smjernice kako identificirati i pomoći žrtvama porodičnog nasilja, na primjer ponovnim kontaktiranjem žena koje su prije tražile pomoć. Mora se održati pristup pravnoj pomoći i sudskim lijekovima za žene i djevojke u riziku.

Generalna sekretarka Vijeća Evrope je kazala da su čak i prije nego ove pandemije, žene i djevojke s invaliditetom, migrantskog podrijetla, bez stalnog doma ili iz etničkih, vjerskih ili jezičnih manjina, često imale poteškoća u pristupu informacijama o dostupnoj podršci i zaštiti.

– Moramo osigurati da se njihove potrebe rješavaju i za vrijeme pandemije – rekla je Marija Pejčinović Burić.  

Nagli porast rodno zasnovanog nasilja tokom blokada koje su bile na snazi ovo proljeće pokrenuo je ovo pitanje na politički dnevni red u mnogim našim državama članicama.

– Pozivamo one države koje to još nisu učinile da ovu pojačanu svijest pretvore u akciju ratifikacijom i provedbom naše Istanbulske konvencije. Praćenjem Grupe stručnjaka za borbu protiv nasilja nad ženama i nasiljem u porodici (GREVIO), bolje osiguravamo da države slijede smjernice Konvencije – izjavila je ona.  

Naglasila je da ograničenje kretanja, finansijska ograničenja i nesigurnost ne mogu dopustiti da ohrabre počinitelje – bilo kod kuće ili na mreži. Za sve takve oblike nasilja mora biti nulta tolerancija.  

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA