11.6 C
Sarajevo
29.03.2024

U Subotici na trgovinama osvanule naljepnice sa prekriženim džamijama, reagovao Mešihat Islamske zajednice

 

“Mešihat oštro osuđuje ovaj vandalski, antimuslimanski i anticivilizacijski čin koji, osim svoje profašističke i islamofobične poruke u cilju zastrašivanja, pokazuje i solidariziranje s terorističkim napadom koji je nedavno izveden na Novom Zelandu, kada je u džamiji ubijeno 50 muslimana, a 30 njih ranjeno”, saopštila je tim povodom Islamska zajednica u Srbiji.

Od policije je zatreaženo da se za lijepljene naljepnice odgovorni privedu, te da se muslimanima osigura osnobna i imovinska sigurnost, jer ovim činom jasno je narušena njihova sloboda.

- OGLAS -

Policijska uprava u Subotici nedavno je povukla osiguranje koje je ispred džamije u tom gradu nalazilo od oktobra 2014. Godine nakon što su dva maloljetnika pokušala zapaliti vjerski objekat. Mešihat je tim povodom izrazio zabrinutost.

“To je dodatno unijelo zabrinutost i uznemirenost među muslimane ovog grada”, stoji u priopćenju.

Naljepnice su prema pisanjima lokalnih medija Subotice osvanuča na svije trgovine. Policija radi na identifikaciji počinitelja. Tužilaštvu su rekli da u tom slučaju ne postoje elementi kaznenog djela

Prema popisu iz 2002. godine, u Srbiji ima oko 280.000 muslimana, što je oko 3,6 posto stanovništva, a u Subotici ih je oko 10.000.

Džamija u Subotici izgrađena je uz pomoć muslimana ovoga grada, te uz pomoć donacija iz inostranstva, Sandžaka i ostalih dijelova Srbije, i jedina je s minaretom u Vojvodini.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA