10.5 C
Sarajevo
19.04.2024

Kineska vlast kritikovala policiju jer je ukorila ljekara koji je prvi upozorio na koronavirus

Kineska komisija za državni nadzor kritikovala je policiju što je kineskog ljekara koji je krajem prošle godine prvi ukazao na novi koronavirus, ukorila “zbog širenja glasina”, time što se savetovao s kolegama.

Doktor Li Venliang kasnije je umro od virusa što je izazvalo žaljenje kineskih građana i kritiku vlasti na društvenim mrežama.

Kineski mediji danas izveštavaju da je istraga Komisije za državni nadzor, najvišeg kineskog disciplinskog tijela, utvrdila da je ukor bio neprimjeren i pozvala policiju da posthumno povuče kaznu doktoru Liju i da privede one koji su za njegovo privođenje i kažnjavanje bili odgovorni.

- OGLAS -

Pokojni doktor Li, očni ljekar, bio je jedan od nekoliko medicinskih radnika pritvorenih početkom januara zbog širenja vijesti o tada nepoznatoj bolesti.

Vlasti su optužene da su prikrile početak epidemije što je omogućilo širenje koronavirusa i ugrozilo zdravstvene radnike i u Kini, i u svijetu.

Kineski Vrhovni sud je kasnije kritikovao policiju, ali vladajuća Komunistička partija je ipak pooštrila ograničenje objavljivanja informacija o epidemiji.

Smrt doktora Lija izazvao je kritiku i napad javnosti na partijsku cenzuru i optužbe da zvaničnici lažu ili kriju informacije o izbijanju bolesti, kao i ranije o opasnim proizvodima ili finansijskim prevarama.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA