Vijesti
Egipat: Al Jazeerin novinar Mahmoud Hussein više od 1.400 dana iza rešetaka Egipatske vlasti i dalje drže novinara u samovoljnom i ilegalnom pritvoru bez suđenja
#

Mahmoud Hussein, novinar Al Jazeere, proveo je 1.400 dana u zatvoru pod samovoljnim i nezakonitim pritvorom egipatskih vlasti bez suđenja ili presude, a još uvijek je iza rešetaka, prenosi Anadolu Agency (AA).

Egipatski državljanin Hussein, koji radi za arapski televizijski kanal Al Jazeera u Kataru, je uhapšen u Kairu 23. decembra 2016. godine dok je bio na odmoru sa porodicom.

U Al Jazeerinom saopštenju izdatom povodom više od 1.400 dana od pritvaranje Husseina, dr. Mostefa Souag, v.d. generalnog direktora Medijske mreže Al Jazeera rekao je:

“Mahmoudov pritvor, koji predstavlja ozbiljno kršenje i egipatskog i međunarodnog prava, je bijedan. Tome mora doći kraj. Uz visok rizik od prenošenja COVID-19 u pretrpanim zatvorskim uslovima, pozivamo egipatsku vladu da oslobodi sve pritvorene novinare i apelujemo na međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak na Egipat i sve vlade da ponovo potvrde vrijednosti slobode medija.“

Prema egipatskom zakonu, nezakonito je držanje pojedinca bez optužbe duže od dvije godine, a Hussein je u pritvoru više od tri godine i osam mjeseci. Ranije su egipatske vlasti izbjegle ovaj zakon puštajući Husseina na dvogodišnjicu hapšenja, samo da bi ga ponovo uhapsile po dodatnoj fiktivnoj optužnici.

Egipat je i dalje jedan od vodećih prekršilaca slobode medija. Reporteri bez granica rangirali su Egipat na 166. mjesto od 180 u svom indeksu slobode medija za 2020. godinu.

Više od 50 američkih političara ove je sedmice pozvalo egipatskog predsjednika Abdela Fattaha el-Sisija da pusti aktiviste, novinare, advokate i političke zatvorenike, navodi Al Jazeera.

U pismu objavljenom u ponedjeljak, 55 predstavnika demokrata i jedan nezavisni predstavnik u Kongresu pozvali su el-Sisija da pusti one koji su “nepravedno pritvoreni zbog ostvarivanja njihovih osnovnih ljudskih prava“.

Al Jazeera osuđuje nezakonito pritvaranje i pobija sve optužbe protiv Husseina, te poziva međunarodnu zajednicu, medijske profesionalce i zagovarače ljudskih prava da podignu svijest i zatraže njegovo hitno puštanje, kao i svih ostalih novinara zatvorenih širom svijeta.

“Sigurnost novinara mora se postaviti kao globalni prioritet, a sloboda izražavanja ne smije se smatrati luksuzom, već temeljnim pravom. Zahtijevamo da se nijednog novinara ne zastrašuje, progoni ili zatvara zbog izvršavanja njegove/njene dužnosti, jer novinarstvo nije zločin“, poručuju iz Al Jazeere.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.