20.5 C
Sarajevo
29.03.2024

Prva grupa vjernika iz BiH na hadž kreće 29. jula

Tim povodom je u sarajevskoj Istiklal džamiji u ponedjeljak održan edukacioni seminar za buduće hadžije, na kojem su dobili osnovne informacije o obredoslovnom i organizacijskom aspektu najvažnijeg životnog putovanja.

Koordinator ovogodišnjih vodiča Izet ef. Čamdžić i izaslanik muftije sarajevskog Abdulgafar ef. Velić, podsjetili su vjernike da hadž predstavlja jedno od djela koja omogućavaju novi životni početak.

– Kada čovjek krene iz svoje kuće s namjerom da obavi hadž, na svaki korak koji načini piše se jedno dobro i briše jedno njegovo zlo – kazao je Čamdžić.

- OGLAS -

Pozvali su vjernike da raščistite međusobne račune i hatrove, da se oslobode ljutnje,  kako bi mogli obući ihrame, jer, kako je Velić kazaokazao, postoje grijesi koje sami moramo ispravljati.

Uime ljekarske ekipe dr. Nedim Mujanović s KCUS-a, dao je preporuku budućim hadžijama o važnosti primjene postojećih terapija, načinu ishrane, te brizi o ličnoj higijeni.

Rukovodilac Ureda za hadž i umru Muderris Nezim ef. Halilović je kazao da se  hadž i umra obavljaju samo uime Allaha.

– Upotpunite hadž i umru samo Allaha radi. Uradite to ne da bi vas zvali hadžijom, niti zbog društvenog prestiža, već da nam bude oprošteno, da se čisti od grijeha vratimo u domovinu – rekao je Halilović.

Napomenuo je da u dovama mladih bh. hadžija postoji pravo bosanskih gazija i šehida, bez kojih, kako je kazao, mi danas ne bismo bili ovdje, ne bismo putovali u zasebnoj organizaciji Islamske zajednice koju imaju Bošnjaci.

Kako je iz agencije MINA najavljeno, narednih dana seminari će biti nastavljeni i u svim muftijstvima Islamske zajednice, a po završetku seminara hadžije su preuzele kofere i prateće edukativne materijale. 

Povratak prvih aviona s bh. hadžijama očekuje se 17. augusta.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA