11.6 C
Sarajevo
25.04.2024

Nikšić: Nikad nećemo pristati na etničko formiranje vlasti

On je u intervju u Dnevnom avazu u izdanju za srijedu odgovorio i na optužbe iz SDA da formiranje većina u kantonalnim skupštinama bez njih ima za cilj ovladavanje budžetima.

– Niko ne brani SDA da formira vlast na nivou kantona ako to može. No, očito je da ova stranka može računati samo na podršku HDZ-a i da im to nije dovoljno. Ali to je njihov problem. Ta priča o navodnoj borbi za budžete najbolje oslikava političku filozofiju ove stranke, koja misli da je ona vlasnik svega u BiH, pa tako i budžeta, koji se, eto sad, kao otimaju od njih – kazao je Nikšić dodavši da žele mijenjati loše stanje u BiH.

Nikšić smatra da SDA, kao relativni izborni pobjednik, treba pokušati formirati vlast sa „svojim vječitim i prirodnim partnerima i HDZ-a, a ovog puta uz podršku SNSD-a“.

- OGLAS -

– Za sada je naš fokus da građanski blok koji gradimo s Našom strankom i DF-om zaista postane čvrst politički savez koji će zajedno učestvovati u svim budućim razgovorima kao jedinstven politički blok. Mi u SDP-u nikada nećemo pristati na neko etničko formiranje vlasti, kako su to najavili Dodik i Čović.

Odbio je mogućnost ulaska u „etnomatematičke kombinacije“ naglašavajući da će SDP BiH biti najveći protivnik izmjena Izbornog zakona koji bi uveo dodatne diskriminacije po želji HDZ-a.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA