Vijesti
EMCDDA: Kokain nikad dostupniji u Evropi, čist, a cijena stabilna Kokain nikada nije bio toliko lako dostupan u Evropi kao sada, upozorava Evropski centar za monitoring droga i ovisnosti o drogama (EMCDDA)
# Srna

Kokain nikada nije bio toliko lako dostupan u Evropi kao sada, upozorava Evropski centar za monitoring droga i ovisnosti o drogama (EMCDDA), ističući da je 2018. zabilježen rekordan broj zapljena pošiljki kokaina te da je kokain sve manje miješan s drugim supstancama, dok mu je cijena stabilna.

"Indikatori pokazuju da je raspoloživost kokaina u Evropi na nezapamćenoj razini", upozorava europska agencija u svojem godišnjem izvješću, objavljenom u utorak, koje se temelji na podacima za 2018. koji su najrecentniji.

Zaplijenjeno je rekordnih gotovo 181 tona kokaina, 40 tona više nego 2017., godine koja je također bila rekordna. Broj zapljena je također rekordan i iznosi 110.000.

Istodobno, već deset godina raste čistoća te droge, dok joj maloprodajna cijena ostaje stabilna.

Kokain je 2018. koristilo 4,3 miliona Evropljana i druga je najpopularnija droga u Evropi nakon kanabisa te glavni nezakoniti stimulans.

Proizvodi se od lišća koke, uglavnom u Kolumbiji, Boliviji i Peruu.

Agencija upozorava na to da kokain ima i sve veću ulogu u problemima povezanim s drogama u Evropi, odnosno nasilju.

Kriminalne skupine pak diverzificiraju svoje taktike: zapljene lišća koke sugeriraju da u Evropi postoje i laboratoriji za proizvodnju kokaina.

 
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.