1.6 C
Sarajevo
19.04.2024

Kina pozvala Indiju i Pakistan na suzdržanost: Očuvati trajni mir i sigurnost u Južnoj Aziji

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je Indiju i Pakistan na suzdržanost te izrazilo nadu da će te dvije zemlje uložiti napore za trajan mir i stabilnost u Južnoj Aziji, javlja Anadolu Agency (AA). 

Glasnogovornik kineskog MVP-a Lu Kang je na konferenciji za novinare u Pekingu pozvao Indiju i Pakistan da se suzdrže od povećavanja napetosti.
“Nadamo se da će Indija i Pakistan biti u stanju da održe mir, poduzmu mjere za poticanje dijaloga, te da se usredoče na provođenje konstruktivnih napora da bi osigurali trajni mir i stabilnost u Južnoj Aziji”, kazao je Lu.

Naglasio je kako njegova zemlja prati dešavanja u Kashmiru, da razvoj događaja prati i međunarodna zajednica te kako je stav Kine o tom pitanju vrlo jasan.

- OGLAS -

Pakistanske snage jutros su srušile dva borbena aviona Indije koji su ušli u pakistanski zračni prostor. S druge strane, lokalni mediji javljaju da je i indijska vojska srušila pakistanski bombarder F16. Vlasti Pakistana su jutros u potpunosti zatvorile zračni prostor.

Tenzije u kriznom Kashmiru eskalirale su 14. februara kada su bombaškom napadu na konvoj ubijena 44 vojnika u Indiji. Indija je za napad optužila Pakistan, a zvanični Islamabad je odbacio optužbe i osudio taj napad. Indijske snage su 26. februara izvele zračne napade na kamp koji se nalazi na pakistanskoj strani linije razgraničenja.

Kriza u Kashmiru datira još iz 1947. godine kada je Velika Britanija napustila to područje bez rješavanja statusa regije.

Do sada su Indija i Pakistan vodili tri rata u Kashmiru u kojem 90 posto populacije čine muslimani.
Indija kontrolira oko 45 posto Kashmira, Pakistan oko 35, a Kina 20 posto. Indijski dio je nazvan Jammu i Kashmir.
Pakistan je dijelu Kashmira koji je pod njegovom kontrolom dao status dvije autonomne teritorije nazvane Azad Kashmir (Slobodni Kashmir) i Gilgit-Baltistan.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA