1 C
Sarajevo
23.04.2024

Cyber sigurnost i online radikalizacija važni sigurnosni izazovi u regiji

Generalni sekretar Regionalnog vijeća za saradnju,  Goran Svilanović u svom obraćanju na konfenciji poručio kako se  se osim cyber sigurnosti i online radikalizacije, na širem prostoru jugoistočne Evrope suočavamo i s prijetnjama migracija, organizovanog kriminala te krijumčarenja malog oružja i lakog naoružanja.

Govoreći na otvaranju Treće regionalne konferencije za borbu protiv terorizma i prevenciju i borbu protiv nasilnog ekstremizma u jugoistočnoj Evropi, koja se u organizaciji RCC-a, turske vlade i Integrativnog upravljanja unutrašnjom sigurnosti održava danas u Istanbulu, Svilanović je kazao kako su ti izazovi na vrhu prioriteta sigurnosne agende u regiji. Kako je kazao, cilj konferencije je da se podigne svijest, razmjene informacije i dobre prakse, uspostave kontakti te da se dogovore buduće aktivnosti.

”Fokus RCC-a je suprotstavljanje online radikalizaciji u kontekstu cyber sigurnosti, podrška jedinicama za provođenje zakona te tužiocima u slučajevima terorizma i nasilnog ekstremizma”, pojasnio je generalni sekretar RCC-a, uz ocjenu da je mnogo urađeno, ali da je još dosta izazova pred nama.

- OGLAS -

Zamjenik ministra unutrašnjih poslova Republike Turske Muhterem Ince je naglasio da je borba protiv terorizma najveći problem 21. stoljeća. ”Razvoj civilizacija donosi promjene i ciklus konflikta i pomirenja”, izjavio je ministar Ince. Dodao je da na ratištima danas nisu samo vojske, već i terorističke grupe. ”Moramo ujediniti snage i iskustva u borbi protiv terorizma kako bi izgradili globalni mir”, naglasio je Ince. Napomenuo je da Turska ima mnogo iskustva u borbi protiv terorističkih organizacija te da igra ključnu ulogu u suočavanju sa sigurnosnim izazovima u Evropi i svijetu.

Kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, Procjena Evropske Unije za poglavlja 10 i 24 za 2018. godinu navodi nedostatak strateškog okvira na državnom nivou kako bi se pristupilo rješavanju problema cyber zločina i prijetnji cyber sigurnosti. Dodaje se da su veoma rijetke istrage u slučajevima cyber zločina te da je problem nedostatak kulture sigurnosti informacija.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA