10.5 C
Sarajevo
25.04.2024

Pakistan predao uhapšenog indijskog pilota vlastima Indije na graničnom prelazu Wagah

Pakistanski zvaničnici doveli su indijskog pilota, kojeg su zarobili pošto je oboren njegov avion, na granični prijelaz sa Indijom gdje su ga predali ovoj zemlji.

Pilot je do graničnog prijelaza Vagah odvezen konvojem, koji je krenuo iz istočnog pakistanskog grada Lahor, u pratnji vojnih vozila.

Sa indijske strane granice, indijski policajci, noseći turbane na glavi, postrojili su se na putu dok je grupa građana mahala zastavama svoje zemlje i u znak dobrodošlice istakla veliki vijenac cvijeća, prenio je AP.

- OGLAS -

Pakistanski ministar vanjskih poslova Šah Mahmud Kureši ranije danas je najavio da će oboreni indijski pilot biti predat indijskim vlastima u pokušaju da se deeskalira kriza između dve zemlje, koje raspolažu nuklearnim oružjem.

– Kao gest mira i u cilju deeskalacije stvari, indijski pilot kojeg smo uhapsili biće oslobođen danas popodne na granici Vagah – rekao je ranije Kureši.

Indijski vojni zvaničnici saopštili su prethodno da pozdravljaju planirani povratak zarobljenog pilota koji je najavio Pakistan, ali su odbili da potvrde da će to učiniti da dođe do deeskalizacije sukoba između dvije nuklearne sile.

Pakistan je 27. februara saopštio da je oborio dva indijska vojna aviona, samo dan nakon što su indijski borbeni avioni pokrenuli zračne napade na pakistanski deo Kašmira, u znak odmazde za samoubilački napad na indijske trupe u Kašmiru od 14. februara, u kojem je poginulo najmanje 40 vojnika.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA