2.7 C
Sarajevo
26.04.2024

Dodik: Monaštvo, sveštenstvo i pravoslavni narod pokazali da u Crnoj Gori još živi Njegoš

Srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Milorad Dodik izjavio je da novi crnogorski Zakon o slobodi vjeroispovijesti i pravnom statusu verskih zajednica ne služi na čast državi koja govori da se zalaže za prava svih svojih građana.

Dodik je ocijenio da je tekst zakona noćas izglasanog u Skupštini Crne Gore, “diskriminatorski za crkvu koja okuplja najveći broj vjernika” u Crnoj Gori.

“S obzirom da Crna Gora ima ugovore i s Katoličkom crkvom i islamskom i jevrejskom zajednicom, ne mogu se oteti utisku da je ovaj zakon pisan i usvojen samo da se nanese šteta Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC)”, rekao je Dodik, prenijela je Srpska novinska agencija (Srna).

- OGLAS -

On je naveo da nije jasno zbog čega se crnogorska vlast opredijelila za ovakav korak, “posebno ako se zna da je zakon direktno uperen protiv Mitropolije crnogorsko-primorske, koja je tu istu državu stvorila”.

Dodik je dalje rekao da prizori u Crnoj Gori sinoć i noćas – u Skupštini je izbila tuča među poslanicima, “sigurno ne idu u prilog vlastima te zemlje, koja, kako govore, ide putem evropskih integracija”.

“Nezamislivo je da se jedan zakon koji u nazivu nosi riječ ‘sloboda’, usvaja u atmosferi isključivosti i odsustva dijaloga s onima na koje se taj zakon odnosi. Izražavam divljenje i podršku monaštvu i sveštenstvu SPC u Crnoj Gori, pravoslavnom narodu Crne Gore koji je pokazao da u Crnoj Gori još živi Njegoš”, rekao je on.

Dodik je naglasio da je “narod Republike Srpske i danas uz braću u Crnoj Gori i biće uz njih i u njihovoj borbi da se ova nepravda ispravi”.

“S mjesta srpskog člana Predsjedništva BiH iskoristiću sve svoje međunarodne kontakte da svojim sagovornicima ukažem na nepravdu koja je ovim diskriminatorskim zakonom nanijeta SPC u Crnoj Gori”, najavio je Dodik.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA