Vijesti
Erdogan: Na Novi Zeland šaljem zamjenika predsjednika i ministra vanjskih poslova Erdogan je tokom razgovora s guvernerkom Reddy osudio napad u ime svih muslimana
#

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan i guvernerka Novog Zelanda Dame Patsy Reddy razgovarali su telefonom u vezi s terorističkim napadom na dvije džamije u toj zemlji, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan je tokom razgovora s guvernerkom Reddy osudio napad u ime svih muslimana.

Turski predsjednik je također kazao da je važno da je njena zemlja poduzela mjere kako bi bile otkrivene organizacije koje stoje iza ovog teroriste.

"Manifest koji je proglasio terorista jasno ukazuje da ovaj čin nije nešto što je uradio sam pojedinac. Vjerujem da bi otkrivanje terorističkih grupa koje stoje iza ovoga olakšalo posao i Novom Zelandu", kazao je Erdogan.

Dodao je i kako će na Novi Zeland poslati zamjenika predsjednika i ministra vanjskih poslova s delegacijom.

"Ukoliko zajedno s njima napravite procjenu kako biste odredili novu mapu puta, mislim da bi to bilo vrlo korisno. Ne želimo da Novi Zeland, zemlja sloboda, bude predstavljen u nekom drugom svjetlu", rekao je Erdogan.

U jutrošnjem terorističkom napadu u gradu Christchurchu, na dvije džamije u vrijeme džuma-namaza, ubijeno je najmanje 49 osoba, više od 20 povrijeđeno. Muškarac koji je preuzeo odgovornost za napad rekao je da je 28-godišnji Australijanac te da je imao antiimigrantske motive za napad.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.