15 C
Sarajevo
26.04.2024

U Velikoj Britaniji danas počinje vakcinacija i Oxfordovom vakcinom

Ova zemlja nastoji ubrzati vakcinaciju, a nadležni su ocijenili da je početak vakcinacije ovom vakcinom “ključan trenutak” u borbi protiv koronavirusa. Očekuju da će pomoći u suzbijanju pandemije i time u konačnici omogućiti ukidanje mjera protiv pandemije.

Britanski premijer Boris Johnson je izjavio da će možda još biti potrebno primjenjivati mjere. Prema njegovim riječima, za očekivati je i da se one pooštre u pojedinim dijelovima države dok se ona bori da suzbije širenje novog soja koronavirusa.

U ovoj zemlji je jučer registrovano više od 50.000 novozaraženih osoba, što je bio povod za opozicionu Laburističku stranku da traži treće potpuno zaključavanje.

- OGLAS -

Podsjećamo, u Velikoj Britaniji je krajem decembra odobreno korištenje Oxfordove i AstraZenecine vakcine. Za razliku od one Pfizerove i BioNTechove, ne mora se čuvati na iznimno niskim temperaturama, pa su samim tim lakše za distribuciju. Osim toga, jeftinije su.

Britanci su nabavili 100 miliona doza ove vakcine. Korisnici i zaposleni staračkih domova prvi će je primiti, a zatim i zdravstveni radnici, prenosi BBC. Velika Britanija je bila prva država na svijetu koja je odobrila korištenje vakcine koju su razvile kompanije Pfizer i BioNTech, prenosi Klix.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA