-1.1 C
Sarajevo
20.04.2024

U kasarnoj pod istim krovom mole se pravoslavci i muslimani (FOTO)

U novopazarskoj kasarni “Rifat Burdžović Tršo” već sedam godina pod istim krovom nalaze se islamski i pravoslavni bogoslužbeni prostori. Pripadnici Vojske Srbije različite su vjere i nacije pa je važno da svako od njih podjednako i bez smetnji koristi svoje pravo da ispoljava vjeru i upražnjava vjerske obrede.

Tako je i u petak, za pripadnike Vojske Srbije muslimane u kasarni bila džuma, kada u mesdžidu boravi veći broj vjernika, a za pravoslavne vjernike bila je sveta liturgija. Ona se zbog angažmana vojnog sveštenika u više kasarni ovdje održava jednom mjesečno. Oba bogoslužbena prostora su otvorena za vjernike svakog dana pa se tako obavljaju redovni namazi u muslimanskom, a u svom bogoslužbenom prostoru svakodnevno se Bogu mole i pravoslavni vjernici.

Sve različitosti na koje ovdje gledaju kao na najveće bogatstvo vode ka istom cilju, ljubavi prema zajedničkoj državi, poštovanju, suživotu i toleranciji među ljudima.

O važnosti molitvenog prostora za muslimane pričao je prvi hadžija među pripadnicima Vojske Srbije Elvir Smailagić. Uživanje svih vjerskih i nacionalnih prava tokom službe, jasna je poruka države, smatra on.

- OGLAS -

“Ovaj bogoslužbeni prostor je veoma važan za pripadnike islamske vjeroispovijesti s obzirom da mi sa ovih prostora težimo vjeri. Formiranjem ovog bogoslužbenog prostora Vojska Srbije, Ministarstvo odbrane i Republika Srbija su dokazali da u njoj nema nikakvih razlika među ljudima. Vrata svim muslimanima Novog Pazara i Republike Srbije su širom otvorena da dođu i da rade u Vojsci Republike Srbije, jer ovo je i njihova država kao i svih građana. Svaki vojnik koji ovdje dođe da obavi molitvu izađe sigurno ispunjeniji i bolji nego što je došao. Ovaj bogoslužbeni prostor mu omogućava i daje mu snagu za izvršavanje svih namjenskih zadataka koji su teški i zahtjevni, odavde on izađe mnogo bogatiji, raspoloženiji i spremniji za rad”, kaže pomoćnik glavnog vojnog imama Vojske Srbije, zastavnik Smailagić.

“Jako je važno postojanje ovog bogoslužbenog prostora iz razloga što svaki pripadnik ove jedinice u bilo koje doba dana ili noći može da uđe ovdje, da se pomoli Bogu i zapali svijeću za zdravlje i spasenje svojih bližnjih. U današnje vrijeme mnogih obaveza i stresa, ovo je jedno molitveno utočište gdje svaki pripadnik vojske može da se presabere, da razmisli o sebi i životu, da se pomoli Bogu, da stekne i osjeti mir koji često gubimo živeći i boreći se u ovom svijetu“, rekao je vojni sveštenik Komande Druge brigade, poručnik Vladan Vuković.

Grupa za vjerske poslove na nivou brigade redovno prati ostvarivanje prava svih pripadnika brigade. Zaključak je da vjernici u Vojsci Srbije uživaju sva garantovana prava.

Osim bogoslužbenog prostora u Novom Pazaru muslimani, pripadnici Vojske Srbije mesdžide imaju u kasarni “Batajnica 1” i na na Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA