Vijesti
Erdogan o sukobu s Grčkom: Moramo smanjiti napetost Turska i Grčka spremne su započeti "pripremne pregovore" u vezi njihovog spora u istočnom Mediteranu, objavilo je danas tursko predsjedništvo.
# EPA

Turska i Grčka spremne su započeti "pripremne pregovore" u vezi njihovog spora u istočnom Mediteranu, objavilo je danas tursko predsjedništvo.

Na videokonferenciji turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, njemačke kancelarke Angele Merkel i predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela, sudionici su rekli da su "Turska i Grčka spremne početi pripremne pregovore" o istočnom Sredozemlju gdje se dvije zemlje bore za područje potencijalno bogato prirodnim plinom.

Erdogan je na sastanku rekao da "međusobnim mjerama moraju smanjiti napetosti i iskoristiti kanale dijaloga", dodao je isti izvor.

Erdogan je u petak rekao da je spreman sastati se s grčkim premijerom Micotakisom

Turski predsjednik je u petak rekao da je spreman sastati se s grčkim premijerom Kiriakosom Micotakisom i razgovarati s njim, ako Atena pokaže "dobru volju" za rješavanje krize.

Prvi krug pripremnih pregovora kojima je svrha riješiti sukobe u istočnom Sredozemlju održan je 2016. godine.

Turska i Grčka bore se za nalazišta ugljikovodika u istočnom Mediteranu

Turska i Grčka, obje članice NATO-a, bore se za nalazišta ugljikovodika u istočnom Sredozemlju, u području za koje Atena drži da je u njezinoj nadležnosti.

Turska je 10. augusta poslala brod za istraživanje, u pratnji kojeg su bili ratni brodovi, u vode između Grčke i Kipra.

O krizi će se razgovarati na europskom summitu koji je u utorak odgođen s 24. i 25. septembra na 1. i 2. oktobra  a nekoliko zemalja prijeti Turskoj sankcijama.

 

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.