6.6 C
Sarajevo
24.04.2024

Ivo Sanader ide u zatvor, sud ga osudio na više od pet godina

Ivo Sanader pravomoćno je, nakon razmatranja Vrhovnog suda, osuđen na kaznu veću od pet godina zatvora. N1 neslužbeno saznaje kako se radi o šest godina zatvora.

Prihvaćena je žalba tužioca na nepravomoćnu presudu kojom je u slučaju Planinska Sanader osuđen na četiri i po godina zatvora.

– Na Županijski sud u Zagrebu stiglo je rješenje Vrhovnog suda u kojem nas obavještavaju da je Ivo Sanader osuđen na kaznu veću od pet godina. Procedura je sljedeća – to rješenje će se proslijediti u Remetinec, a potom će se izdati dovedbeni nalog za Sanadera kako bi ga odveli u istražni zatvor – rekao je glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić.

- OGLAS -

Ovom odlukom Sanader se prvo upućuje u Remetinec, a zatim i na izdržavanje kazne zatvora.

Vrijeme koje je bivši premijer do sada proveo iza rešetaka, zbog optužbe u aferi Fimi media, neće se uračunati u izdržavanje ove kazne.

Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović kratko je komentirao da još ništa ne zna o ovoj presudi.

Podsjetimo, bivši premijer RH je u aferi Planinska nepravomoćno osuđen na četiri i po godine zatvora, dok su njegovi suoptuženici Mladen Mlinarević i Stjepan Fiolić osuđeni na po godinu dana svaki, s tim da je im je ta kazna pretvorena u rad za opće dobro.

Novčane kazne izrečene su  optuženim firmama pa su Mesnice Fiolić kažnjene s 50 hiljadakuna, a Centar za reprodukciju u stočarstvu sa 70 hiljada kuna. Nepravomoćnom presudom odlučeno je i da Sanader, Fiolić, Mesnice Fiolić i Centar solidarno moraju vratiti 15 miliona kuna, dok je Sanaderu oduzeta nepripadajuća imovinska korist od 17 miliona kuna.

Suđenje je više puta prekidano zbog Sanaderovih zdravstvenih problema.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA