7 C
Sarajevo
25.04.2024

Otkriven snimak navodnog planiranja ubistva trojice Lukašenkovih protivnika u Njemačkoj

U izvještaju objavljenom 4. januara navodi se da glas na snimku pripada tadašnjem predsjedniku bjeloruskog KGB-a Vadzimu Zaytsauu. Napad na tri osobe u Njemačkoj se nikada nije desio, ali je raspravljani plan uključivao navodnu upotrebu eksploziva i otrova.

Nova otkrića dokaze u vrijeme kada se Lukašenko koji je u Bjelorusiji na vlasti od 1994. godine, suočava sa višemjesečnim protestima koji traže njegovu ostavku nakon spornih izbora održanih u avgustu prošle godine. Gotovo 30.000 je privedeno, a na stotine ljudi je pretučeno u pritvoru kao i na ulicama. Evropska unija i Sjedinjene Države odbijaju da prihvate Lukašenka za legitimnog vođu države te su za njega i neke od saradnika, uveli sankcije.

 U snimku Zaytsau navodno obavještava pripadnike specijalne KGB jedinice Alfa grupe o ubistvu tri protivnika Lukašenka koji su tada živjeli u Njemačkoj, Aleha Alkayeua, bivšeg direktora zatvora, Uladzimera Baradacha, bivšeg zapovjednika specijalne policije i Vyachaslaua Dudkina, bivšeg šefa policije za borbu protiv korupcije.

“Predsjednik (Lukašenko) čeka ove operacije”, rekao je Zaytsau u snimku koji je napravljen u Minsku u aprilu 2012. godine. U snimku se navodi da je Lukašenko navodno za ovu operaciju izdvojio 1,5 miliona dolara.

- OGLAS -

Kako se navodi, stručnjak iz jedne od NATO zemalja potvrdio je za EUObserver da je glas na snimku sličan glasu Zaytsaua.

“Zvuči kao ista osoba”, rekao je kontakt iz NATO-a.

Alkayeu, bivši direktor zatvora koji je napisao knjigu u kojoj otkriva detalje Lukašenkovih “kaznenih jedinica”, rekao je za RSE/RL da mu je policija u Berlinu 2012. godine ponudila tjelohranitelje, rekavši da su dobili informacije o mogućim planovima KGB-a za njegovim ubistvom.

Kako on navodi, nalazio se na listi Lukašenkovog režima jer je bio ključni svjedok u nestanku nekoliko političkih ličnosti od 1999. do 2000. godine, javlja RSE.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA