Vijesti
Erdogan: "Povećanje saradnje sa Kubom važno je za Tursku" Kuba i Turska su se dogovorile da povećaju obim bilateralne trgovine na 200 miliona dolara.
#

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas da Ankara pridaje značaj sve većoj saradnji sa Kubom.

"Posebno pridajem značaj povećanju naše saradnje i solidarnosti sa Kubom, jednim od naših glavnih partnera u regionu", rekao je Erdogan na zajedničkoj konferenciji za novinare s kubanskim kolegom Migelom Dijazom-Kanelom Bermudezom u glavnom gradu Ankari.

On je izjavio da je tema razgovora bila o načinima za razvoj postojeće saradnje u oblastima kao što su energetika, turizam, građevinarstvo, poljoprivreda, razvoj, zdravstvo i životna sredina. Posjeta Dijaz-Kanela poklapa se sa 70. godišnjicom uspostavljanja diplomatskih odnosa Turske i Kube.

"Kao što znate, naši odnosi sa regionom Latinske Amerike i Kariba predstavljaju jedan od glavnih stubova naše vanjske politike", istakao je Erdogan.

Dodao je da su bilateralni odnosi ostali ispod svog potencijala otkako su prije nekoliko godina uvedene jednostrane sankcije Kubi. Kuba i Turska su se dogovorile da povećaju obim bilateralne trgovine na 200 miliona dolara.

Dijaz-Kanel je rekao da su se tokom historije veze ove dvije zemlje razvijale na osnovu poštovanja. Predsjednik Kube je kazao i da je imao plodonosan sastanak sa Erdoganom i da su se dvije zemlje složile da dalje diverzifikuju bilateralne trgovinske odnose. Ove dvije države potpisale su šest sporazuma u oblastima medija i komunikacija, kulture i diplomatije.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.