Vijesti
Erdogan: Sporazum o primirju u Libiji nije postignut na najvišem nivou Turski predsjednik Erdogan danas je komentirao nekoliko aktuelnih regionalnih tema i kazao da Turska treba učestvovati u mirovnim pregovorima između Azerbejdžana i Armenije, baš kao i Rusija
# Anadolu Agency (AA)

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako bi se i Turska trebala uz Rusiju naći u mirovnim pregovorima koji će se voditi između Azrbejdžana i Armenije, javlja Anadolu Agency (AA).

“Uvjeren sam da Turska ima pravo doprinijeti rješenju i miru, u najmanju ruku koliko to pravo ima i Rusija. Znate da Turska kao članica OSCE-a ima mjesto u Minsk trojcu koji dosad, nažalost, nije polučio rezultate. Azerbejdžan s pravom kaže da će tražiti da se u pregovorima nađe Turska, ako Armenija zatraži prisustvo Rusije. U tom kontekstu bi se Turska trebala naći s Rusijom u tom procesu mirovnih pregovora i uspostave pogranične sigurnosti“, kazao je Erdogan u obraćanju novinarima u Istanbulu.

Nakon što je klanjao džumu-namaz u Hz. Alijevoj džamiji u istanbulskom Uskudaru, Erdogan je novinarima kazao da Rusija nije davala izjave u kojima je negativno govorila o Turskoj, već da Turska i Rusija sarađuju na rješavanju kriza u Siriji i Libiji te je dodao da se nada da će tako biti i u procesu rješavanja situacije u Nagorno-Karabahu.

Na upit novinara da komentira kritike koje je Ministarstvo odbrane SAD-a iznijelo u vezi s informacijama o testiranju odbrambenih raketnih sistema S-400 u turskom Silopiju, Erdogan je kazao da je tačno da su ti testovi rađeni i da se oni i dalje provode, a da Tursku ne zanimaju takvi američki stavovi.

“Nismo mi zemlja koja će svaki put pitati SAD da li možemo testirati svoje oružje. Testiramo mi i druga oružja, uključujući i ona koja kupujemo od SAD-a i to ćemo i dalje činiti“, kazao je Erdogan.

Turski predsjednik je dalje kazao da i Grčka posjeduje ruske raketne sisteme S-300 i da ih testira, a da SAD-u to ne smeta.

“Navodno toj gospodi smeta što tu imamo rusko oružje. Mi smo odlučni i nastavljamo svojim putem“, poručio je Erdogan.

Iz ureda Ujedinjenih nacija u Ženevi danas je saopćeno da su sukobljene strane u Libiji postigle sporazum o uspostavi trajnog prekida vatre, a turski predsjednik Erdogan je kazao kako to nije sporazum koji je postignut na najvišem nivou, te je dodao da će vrijeme pokazati koliko će on biti uspješan.

“Ne čini mi se baš najpouzdanijim. Nadam se da će primirje biti poštivano“, kazao je Erdogan i dodao da se nada da primirje u Libiji neće imati sudbinu primirja koja Armenija dogovori sa Azerbejdžanom, pa ih odmah i krši.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.