15 C
Sarajevo
28.03.2024

Edi Rama: Održavanje izbora je historijska lekcija svima

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je da je održavanje lokalnih izbora u toj zemlji, uprkog bojkotu opozicije, historijska lekcija svim političirama.
Albanski premijer je sa suprugom Lindom glasao na biračom mjestu u selu Surrel, kraj Tirane i tom prilikom medijima poručio da se u njegovoj zemlji dešava nešto što nijedan političar nikada neće zaboraviti.

“Danas je mnogo bitnija Albanija i historijska lekcija koju će ovaj dan dati svima nego glas za jedne ili druge. Mislim da ovaj dan zauvijek potvrđuje da se s narodom ne trega igrati jer suverenitet naroda nije prazna riječ. Onaj ko pokuša narodu oduzeti suverenitet ne zna ni za šta drugo osim za neuspjeh”, izjavio je Rama.

U Albaniji se danas održavaju lokalni izbori na kojima će više od 3,5 miliona građana birati gradonačelnike u 61 gradu, kao i članove općinskih vijeća.

- OGLAS -

Na izborima učestvuje vladajuća Socijalistička stranka Albanije (PS) albanskog premijera Edija Rame, koja predvodi koaliciju “Alijansa za evropsku Albaniju”, te nekoliko parlamentarnih i vanparlamentarnih stranaka.

Opozicioni savez na čelu sa Demokratskom strankom (PD) i Socijalističkim pokretom za integraciju (LSI) bojkotuje izbore nakon što je predsjednik Albanije Ilir Meta 10. juna formalizovao dekret o poništenju današnjih izbora i za novi izborni datum odredio 13. oktobar.

Zbog političkih tenzija u zemlji izbore će obezbjeđivati više od 7.700 policajaca.

Lokalne izbore u Albaniji nadgleda misija Ureda za demokratske institucije i ljudske prava pri OSCE-u (ODIHR), akreditovane ambasade i nekoliko međunarodnih organizacija.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA