Vijesti
Erdogan: "Svijetu smo 14. maja pokazali snagu turske demokratije" Milioni birača izašli su na birališta 14. maja da izaberu predsjednika zemlje i članove Parlamenta.
#

"Predsjednički i parlamentarni izbori 14. maja dokazali su svijetu snagu turske demokratije", izjavio je predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan.

Poručio je da su izbori doveli do razumijevanja mnogih stvarnosti te je na Twitteru napisao da je taj dan pokazana snaga turske demokratije te da je raspršen "mjehur percepcije". Erdogan je rekao da su protiv Turske u međunarodnim medijima vođene podmukle psihološke operacije, ali da su izbori opovrgnuli mnoge tvrdnje.

"Pokazali smo da su tvrdnje o diktaturi čista besmislica", podvukao je on.

Osvrćući se na opoziciju, rekao je da se izbori ne mogu dobiti lažima, klevetama i politikom straha.

"Pokazali smo da je govorom mržnje nemoguće ući u srca ljudi. Pokazali smo da nije moguće hodati sa separatistima i članovima FETO-a zarad političke dobiti", rekao je.

Milioni birača izašli su na birališta 14. maja da izaberu predsjednika zemlje i članove Parlamenta. Erdoganov narodni savez osvojio je većinu u parlamentu, dok se predsjednička utrka vodi u drugom krugu 28. maja.

Erdogan će se u drugom krugu glasanja suočiti s Kemalom Kilicdarogluom, liderom glavne opozicione Republikanske narodne partije (CHP) i zajedničkim kandidatom šestostranačke opozicione Nacije alijanse.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.