Vijesti
Erdogan u intervjuu Reutersu: Turska će nastaviti da kupuje plin od Irana Predsjednik Recep Tayyip Erdogan je izjavio da će Turska nastaviti da kupuje plin od Irana i pored sankcija koje su SAD nametnule ovoj zemlji
# Anadolu Agency (AA)

Erdogan, koji se nalazi u SAD-u povodom učešća na zasjedanju Generalne skupštine UN-a, dao je intervju za Reuters.

Na konstataciju da će embargo prema Iranu na snagu stupiti u novembru, Erdogan je kazao da svi koraci koji se poduzimaju u interesu turskog naroda.

- Čime ću ugrijati narod ako ne kupim plin (od Irana)? Trenutnu potrošnju plina u zemlji podmirujemo 50 posto iz Rusije, a ostalih 50 posto iz Irana, Iraka, Azerbejdžana a ponekad i iz Alžira. Ako ne kupim plin šta će raditi moj narod zimi? Zar nam nije cilj da usrećimo narod? Sve korake činimo u interesu turskog naroda. Odgovorni smo za spokojstvo i interes svog naroda -, rekao je Erdogan.

Na pitanje u vezi sirijskih izbjeglica u Turskoj, Erdogan je kazao:

- Oni su naši gosti. Oni bježe ispred Asadovog zuluma. Asadov režim i dalje bombarduje. Da nema ovih samita on bi nastavio sa bombardovanjem. Koraci koji su učinjeni pokazali su horizont spokojstva i prosperiteta. Ove korake činimo sa Rusijom i Iranom.

Aludirajući na sporazum o ¨zoni deeskalacije¨ u Idlibu, koji je 17. septembra potpisan sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom, Erdogan je kazao:

- To su bila očekivanja naroda Idliba. Kućama se vratilo 50-60 hiljada građana Idliba i uz njihovu pomoć ovaj proces će biti uspješan. Naoružane grupe su počele da se povlače iz regije -, rekao je Erdogan u intervjuu Reutersu, prenosi TRT.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.