15 C
Sarajevo
26.04.2024

U Travniku obilježena 25. godišnjica 7. korpusa Armije RBiH

 Današnje polaganje cvijeća i učenje dove za šehide 7. korpusa na Centralnom šehidskom mezarju u Travniku te svečana akademija završni su događaji, prenosi Dnevni Avaz

Među onima koji su danas pristigli u Travnik je i Salko Karajlić, ratni vojni invalid, dobitnik najvišeg ratnog priznanja “Zlatni ljiljan”, ratni komandant 2. bataljona 1. viteške krajiške brdske brigade. Brigada i korpus u kojem je Salko Karajlić proveo rat bili su na gotovo svim ratištima u BiH.

– To je najmlađi korpus Armije Republike BiH, ali kada znamo koliko je oslobodio teritorije, onda znamo i njegovu vrijednost. Ratovali smo širom BiH, od srednje Bosne do sarajevskog ratišta, bili smo na visočkom ratištu, kasnije na Kupresu i u Bosanskoj krajini – kaže na Salko Karajlić, ratni vojni invalid, dobitnik najvišeg ratnog priznanja “Zlatni ljiljan”, ratni komandant 2. bataljona 17. VKBBR.

- OGLAS -

 - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Od protjerivanja iz Bosanske krajine do oslobodilačke operacije „Sana 95“ svi Krajišnici su imali samo jednu želju.

– Mi kada smo protjerani iz Krajine, naša jedina želja je bila povratak u Krajinu. Zato smo i ostali u Travniku, mobilizirali se i značajan period rata proveli na području srednje Bosne. Kada su se stvorili uvjeti za povratak, to je bio san svakog Krajišnika! Kada su se svi okupili u konvoj za povratak u Krajinu, mi po dolasku jednostavno nismo imali vremena da idemo kućama, nego smo drugi dan po dolasku ušli u borbena dejstva. Ono što nam je posebno drago i što uvijek pamtimo je da su i ostale brigade 7. korpusa iz srednje Bosne došle s nama da zajedno oslobađamo Bosansku krajinu – prisjeća se Karajlić.

 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA