15 C
Sarajevo
26.04.2024

“Upozorenje”. Granice sa Velikom Britanijom počele su se zatvarati u Evropi

“Nakon Nizozemske, Belgija će također zatvoriti svoju granicu s Ujedinjenim Kraljevstvom ove nedjelje (20. decembra – izd.) kao odgovor na otkrivanje nove vrste COVID-19 u zemlji,” izvještava RTBF.

Odluka će važiti najmanje 24 sata.

Italijanski ministar vanjskih poslova Luigi Di Maio također je najavio obustavu letova s Velikom Britanijom.

- OGLAS -

“Velika Britanija aktivirala je alarm za novi oblik COVID-a, koji je moguće mutacija virusa. Kao vlada moramo zaštititi Talijane, pa se iz tog razloga, uz upozorenje britanskoj vladi, talijansko Ministarstvo zdravlja priprema za potpisivanje izvršne naredbe o obustavi letova za Veliku Britaniju. citirao Di Maio RIA Novosti.

Ranije je granicu sa Velikom Britanijom zatvorila i Holandija.

I Njemačka razmatra uvođenje zabrane letova iz Velike Britanije.

Ranije ove sedmice, britanski ministar zdravstva Matt Hancock rekao je da su istraživači otkrili novi oblik COVID-19 u zemlji za koji su rekli da se širi mnogo brže od prethodnog.
Prema riječima čelnika britanskog Ministarstva zdravlja, trenutno postoji oko hiljade slučaja zaraze novom vrstom virusa u 60 različitih područja na jugu Engleske, a broj slučajeva zaraze i dalje raste.
U vezi sa trenutnom situacijom, premijer Boris Johnson najavio je uvođenje novih ograničenja u Londonu i regijama na jugoistoku Engleske, što prema njemu u suštini znači lockdown. Nakon Engleske, vlasti Škotske i Walesa također su najavile oštrije mjere.
Novi soj je 70 posto zarazniji od izvornog virusa, rekao je Johnson.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA