Vijesti
Eskalirali sukobi u Kartumu dan nakon isteka primirja Do smrtonosnih borbi došlo je i na krajnjem zapadu zemlje, u pokrajini Darfur, već duže vrijeme pogođenoj sukobima i humanitarnim izazovima.
#

Stanovnici sudanskog glavnog grada Kartuma rekli su da je danas došlo do eskalacije sukoba u nekoliko gradskih područja, nakon što je između sukobljenih strana završilo primirje kojemu su posredovale Sjedinjene Američke Države i Saudijska Arabija. Svjedoci su rekli da se vojni zrakoplov srušio u Omdurmanu, jednom od tri grada koji čine regiju glavnog grada.

Vojska, koja koristi borbene mlazne avione kako bi gađala paravojne Snage za brzu podršku(RSF) raširene diljem glavnog grada, nije odmah komentarisala eskalaciju nasilja. Sukob je započeo 15. aprila i izazvao veliku humanitarnu krizu.

Amerikanci i Saudijci kažu da nastavljaju razgovore

Saudijska Arabija i SAD su objavili da i dalje svakodnevno razgovaraju s delegacijama vojske i RSF-a, koje su ostale u Džedi uprkos tome što su pregovori o produžetku primirja obustavljeni prošle sedmice. 

"Ti su razgovori usredotočeni na olakšavanje humanitarne pomoći i postizanja sporazuma o budućim koracima koje strane moraju poduzeti prije nego što se pregovori u Džedi nastave", objavile su dvije države u zajedničkoj izjavi.

Stanovnica: U pravom smo paklu

Sporazum o prekidu vatre stupio je na snagu 22. maja, a istekao sinoć. Doveo je do smanjenja intenziteta borbi i ograničenog pristupa za humanitarnu pomoć, no opetovano je bio kršen, kao i prethodni dogovori. Borbe su danas zabilježene u središnjem i južnom dijelu Kartuma te u Bahriju, preko Plavog Nila na sjeveru.

"U južnom dijelu Kartuma živimo u strahu od nasilnog bombardiranja, zvuka protuzračnog oružja i nestanka električne energije. U pravom smo paklu", rekla je 34-godišnja Sara Hassan.

Do smrtonosnih borbi došlo je i na krajnjem zapadu zemlje, u pokrajini Darfur, već duže vrijeme pogođenoj sukobima i humanitarnim izazovima. Sukob koji traje već sedam sedmica raselio je 1.2 miliona ljudi unutar zemlje, a dodatnih 400.000 natjerao na bijeg u susjedne zemlje.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.